Nemalo su se iznenadili policajci kada su u srijedu, prilikom pretrage kod suosumnjičenika Zdravka Mamića, Sandra Stipančića, naišli na hrpu gotovog novca. Toliku količinu snopova novčanica u evrima prije su vidjeli samo na televiziji. U prisutnosti svjedoka pretresa i advokata osumnjičenog, novac je popisan i izuzet. Brojanje je pokazalo da se radi o gotovo 400.000 evra.

Tako veliku zapljenu, kažu u policiji, zapravo ne pamte. A posebno kada se uzme u obzir da je u pretragama kod ostalih osumnjičenika, prvenstveno Igora Krote i Marija Mamića, pronađeno i zaplijenjeno još oko 200.000 eura. Dakle, ukupno približno 600.000 evra u gotovini “pospremila” je policija tokom jednog jutra. Svakako je zanimljiv i pronalazak gotovine kod sina Zdravka Mamića. Naime, tokom pretrage njegove kuće na Tuškancu bila je prisutna i supruga osumnjičenog Marija Mamića, Monika Kravić Mamić. Policajci su pogledali i sadržaj njezine torbe i opet je uslijedilo iznenađenje. U torbici je imala više od 100.000 evra gotovine.

Osim gotovine, kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, policija je u provedenim pretresima izuzela i opsežnu dokumentaciju, čiji se dio navodno odnosi i na sporna plaćanja i “poslovanje” Stipančićevih i Krotinih “off-shore” kompanija.

Treba napomenuti da su se pojedine s njima povezane strane firme pojavljivale i u određenim investicionim projektima u Hrvatskoj. No, radi se o kolopletu firmi, registrovanih često na istim adresama, čije je finansijske podatke vrlo teško probiti, a posebno onih iz zemalja poput Lihtenštajna, Arapskih Emirata ili Hong Konga.

Bez porijekla uplate

Međutim, zanimljivi su podaci do kojih su došli istražioci iz Ministarstva financija RH o ulasku sredstava na domaće račune voditelja tih “off-shore” kompanija. Tako se, prema nalazu poreznika, bez vidljivog porijekla uplata na devizne račune Igora Krote i njegove bivše supruge u proteklih deset godina slilo gotovo 15 miliona evra.

Računi Sandra Stipančića i njegove supruge u istom su razdoblju podebljani za oko milion evra, milion kuna i oko 200.000 funti, takođe bez vidljivog porijekla.