Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je u Banjaluci da Dejtonski mirovni sporazum predstavlja kompromis i akt međunarodnog prava. Gostujući u zajedničkoj emisiji Radio Beograda i Radija Republike Srpske, Dodik je istakao da je Dejtonski sporazum okrnjen intervencijama međunarodne zajednice, naročito, aktivnostima visokih predstavnika.

“Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum, koji je donio mir na ovim prostorima, ali Srpska ne pristaje na njegovo raspakivanje niti bilo kakav “Dejton 2”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske izjavio je da Dejton, koliko god bio važan za Srpsku, nije jedini uspjeh srpskog naroda: “Uspjeh bi bio da su stvorene tri nacionalne nezavisne države. To bi možda bio najbolji način da se riješi problem na ovim prostorima i sada ne bi pričali o neuspješnoj BiH, jer se zna da BiH ne može biti uspješna, a izbjegli bi se i oružani sukobi većih razmjera.”

Dodik je komentarisao i sve veći problem sa terorizmom, naglašavajući da je to odavno postao globalni problem, a ne samo problem BiH. On je dodao da je u BiH, specifična situacija i da i ona nije pošteđena od terorističkih aktivnosti i da je teroristički akt u Zvorniku i nedavni u Sarajevu dokaz toga.

“To ništa ne čudi, jer mnogo ljudi iz BiH ratuju na strani Islamske države, a poznato je da je i oko 4.500 mudžahedina za vrijeme rata stiglo u BiH, i nemilosrdno, tokom rata, to je poznato, odsijecali srpske glave,” istakao je Dodik.

On je, s tim u vezi, rekao da su poslije potpisivanja Dejtona u roku od šest mjeseci, svi oni trebali napustiti BiH, ali to se nije desilo, naglašavajući da je međunarodna zajednica to prećutala. Istakao je da sada problem sa teroristima ima ne samo BiH, nego i cijela Evropa i dodao da se mnoge terorističke akcije po Evropi organizuju upravo iz BiH.

Dodik je rekao da se zajedno sa pripadnicima bošnjačkih političara treba boriti protiv terorizma i podići nivo bezbjednosti u cijeloj BiH i naglasio da sve muslimane ne treba povezivati sa teroristima.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, komentarisao je i referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, rekavši da je referendum najjači adut srpskog naroda i da se ne smije odustati od bilo kakvog referendumskog izjašnjavanja, uključujući i ono o nezavisnosti Srpske.

On je naglasio da je ključno da se prvo ojača sama autonomija Srpske.

Dodik je govorio i o odnosima Srpske i Srbije rekavši da je saradnja veoma dobra, čak i bolja u odnosu na sve ranije vlasti koje su bile na čelu Srbije. On je dodao da Srpska Srbiju doživljava kao svoju zemlju i da će saradnja u narednom periodu biti još bolja.

RTRS