Prvi put u istoriji BiH, jedna politička stranka iz Republike Srpske tražila je da se Parlamentarna skupština BiH izjasni o zaštiti ljudskih prava u jednom akcionarskom društvu iz Republike Srpske. Poslanici SDS-a tražili su da se Predstavnički dom izjasni o nedavnom slučaju Јelene Simić zaposlene u kompaniji “Boksit” Milići i pucnjavi u kojoj je ranjen Ljubiša Pantić.

Ostaje nejasno zašto se SDS nije prvo obratio institucijama Republike Srpske, već Predstavničkom domu PS BiH koji nema nadležnosti da odlučuje o ovom problemu. U SNSD-u tvrde da je ovo još jedan vid pokušaja urušavanja institucija Republike Srpske.

Nakon što su SDS-ovi poslanici prvo tražili stav bh. institucija o incidentu u Milićima, danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske zahtijevaju da ispita da li, kako kažu, “industrijska policija” predsjednika Boksita, Rajka Dukića radi po zakonu i da u skladu sa rezultatima istrage postupe po slovu zakona.

– Јedino što smo tražili da oni sačine izvještaj o poštovanju Povelje o UN i Evropske konvencije za ljudska prava. Mi nismo juče tražili ovo što smo danas tražili od ministra Lukača jer PS BiH nije u nadležnosti da postavlja pitanja MUP-u RS. Isključivo se krećemo u okviru nadležnosti institucija – kaže Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U SNSD-u ocjenjuju da se ovim problemom trebaju baviti institucije Republike Srpske i da je ovo klasičan primjer pokušaja urušavanja Srpske.

– Očigledno da Savez za promjene koji je taoc politike dijela Međunarodne zajednice i interesa Bakira Izetbegovića pokušava da to nametne kao model ponašanja onih koji nemaju dovoljan broj podrške birača u Republici Srpskoj – kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac ističe da je derogiranje institucija Republike Srpske kampanja koja je vidljiva već odavno.

– Članice tzv. Saveza za promjene zajedno sa dijelovima međunarodne zajednice, bošnjačkim političkim elitama su Saveznici u pokušaju urušavanja Republike Srpske i to je potpuno vidljivo – kaže Košarac.

Košarac je poručio da su institucije Republike Srpske snažne, organizovane i rade u skladu sa zakonom. Tako će nastaviti i ubuduće bez obzira na sve pritiske i udare.

RTRS