Na jedinstvo iz Srpske reaguje i zvanično Sarajevo! Lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH bi da razgovara, ako može da reformiše i Ustavni sud Srpske i entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ustavni sud na mala vrata pokušava da oživi staru praksu OHR-a. U Srpskoj smatraju da se nametanjem odluka želi prekrojiti ustavna strukturu BiH!

I političari i analitičari iz Srpske saglasni- Ustavnim sudom ne vlada pravo, već politika. Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ističe da će ambasadorima Savjeta za provođenje mira koji danas i sutra zasjeda u Sarajevu, saopštiti da se međunarodnim i sudijama iz SDA, od Ustavnog suda ne može da napravi novi OHR!

Apelant Ustavnom sudu BiH Bakir Izetbegović u ulozi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, ne odustaje od sprovođenja odluke o ukidanju Dana Republike. Želi ostanak stranaca u Ustavnom sudu BiH.

“Јa sam za to da ostanu, ali eto možemo razgovarati, ali tada ćemo razgovarati i o Ustavnom sudu RS i entitetskom glasanju“, kaže Izetbegović.

“Јa se ni u čemu ne slažem sa Bakirom Izetbegovićem, ali Bakir Izetbegović nama dobro dođe upravo da nas dodatno homogenizuje i da dođe do, evo, raspada ove zemlje koja ne može, ionako, nikako da funkcioniše. Da nije ovih visoko plaćenih stranaca ovdje u ovoj zemlji, ovo bi se davno raspalo. Јa samo očekujem da to bude na miran i demokratski način, kako su to uradili Česi i Slovaci, da i mi to uradimo svjesni potrebe da nakon toga treba da sarađujemo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a ne komentariše sudske odluke, ali je rekao da će “učiniti sve da se pravosuđe reformiše.“

Ustavni sud sa međunarodnim i sudijama iz SDA pokušava da nastavi nekadašnju praksu OHR-a i mijenja ustavni poredak BiH. To neće proći, kaže član Predsjedništva BiH iz Srpske.

“Mi smo svi imali to iskustvo sa OHR-om, tipa Pedi Ešdaun i to se neće ponoviti. U ovoj zemlji može proći samo ono sa čime smo mi svi saglasni”, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Upravo danas i sutra u Bijelom dvoru kraj sarajevskog Vrbanja mosta, zasjeda Savjet za provođenje mira. Na dnevnom redu, smatraju analitičari biće i odluka Ustavnog suda BiH.

“Imamo opet jednu bojazan da će se isključivo sve fokusirati na posljednju odluku, da se stvori jedna reakcija na izraženo srpsko jedinstvo po tom pitanju, kaže Aleksandar Vranješ sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Ivana Marić, politički analitičar iz Sarajeva kaže: “Ponoviće da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a onda ćemo pritom svi zajedno ignorisati da postoji već toliko odluka koje nikada nisu provedene“.

Analitičari predviđaju da će epilog sjednice PIK-a biti saopštenje da ambasadori Zapadnih zemlja i Turske uz izdvojeno mišljenje Rusije, traže da se odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike sprovede, ali neće ili će tek usput pomenuti više od 90 odluka na čekanju.

Zato ne čudi što je OHR odavno izgubio svrhu postojanja u BiH.

RTRS