Teroristi Islamske države koriste oružje koje je prije desetak godina izvezeno iz Srbije i BiH u Veliku Britaniju, a kasnije je stiglo u Siriju i Irak.

To se navodi u novom izvještaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešnal, u kom se navodi da je oružje koje su Britanci 2003. godine koristili u invaziji na Irak vjerovatno završilo u rukama džihadističke paravojne formacije.

Izvještaj je načinjen na osnovu hiljada snimaka i fotografija, a zaključak je da Islamska država ima pristup velikim arsenalima oružja i municije, proizvedenim u više od 25 zemalja širom svijeta.

“U njihovim rukama nalaze se američke puške tipa M16, austrijski i ruski snajperi, kao i automatsko oružje iz Kine i Belgije“, navodi se u izvještaju.

Takođe, dodaje se da je veći dio oružja koji koriste teroristi između 2003. i 2007. godine stigao u Irak sa Zapada.

“Pojedini tipovi oružja su uvezeni iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Veliku Britaniju 2005. i 2006. godine, da bi potom bili prebačeni u Irak. Oko 20.000 komada oružja kineske proizvodnje je prebačeno u Irak iz Velike Britanije na početku 2007. godine. Veći dio tog oružja je kasnije nestao“, dodaje se u izvještaju.

Ističe se i da je veći dio oružja koji teroristi danas koriste novije proizvodnje, ali da postoje i primjerci koji su stari i više od 25 godina. Potpuno zapanjujuće djeluje podatak da se u posedu džihadista nalaze i puške britanske proizvodnje iz 1914. godine, koje su korišćene u Prvom svjetskom ratu.

Agencije/RTRS