Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su potezi koji su povlačeni u stvaranju Republike Srpske bili sasvim legitimni i logični, te da je srpski narod imao pravo na njih.

“Koristeći proklamovano pravo naroda na samoopredjeljenje Ustava Jugoslavije, i Srbi su imali pravo na svoju političko-teritorijalnu organizaciju”, rekao je Dodik danas u Haškom tribunalu tokom svjedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Dodik je, tokom unakrsnog ispitivanja, istakao da su potezi koje su Srbi povlačili u stvaranju Republike Srpske uvijek bili reakcija na aktuelnu situaciju.

On je rekao da tada nije imao utisak da je Radovan Karadžić imao plan oko formiranja zajednica srpskih opština, nego da je to bio zahtjev ljudi sa terena, a kao posljedica trenutka u kojem se nalazio srpski narod.

“Mislim da je bilo potpuno legitimno i formiranje zajednice opština i kasnije konstituisanje Republike Srpske”, dodao je Dodik, ističući da bi se tako nešto desilo i da Karadžić nije bio predsjednik.

Dodik je rekao da nije bio na sastancima tadašnjeg rukovodstva i vojnog vrha Republike Srpske, ali da je, kao nezavisni poslanik, prisustvovao sjednicama Narodne skupštine Srpske na kojima su se donosile neke od odluka.

On je dodao da se na sjednicama govorilo o ratnim dejstvima, ali da nikada nije bilo riječi o etničkom čišćenju ili progonu.

“Stalno je u Skupštini bilo traženo da se definiše cilj rata i to je najviše dolazilo od poslanika sa područja koje su Srbi morali da napuste pod dejstvom muslimanskih snaga”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da se ne sjeća izjava narodnih poslanika koje ukazuju na namjeru “uklanjanja” Bošnjaka i Hrvata sa teritorije Republike Srpske.

Svjedočenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u svojstvu svjedoka odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom počelo je juče. Svjedočenje je trenutno prekinuto zbog redovne pauze u sudnici.

SRNA