Šef turske obavještajne službe, Hakan Fidan, iznio je, za javnost nevjerovatan prijedlog, da u Istanbulu bude otvoreno zvanično predstavništvo Islamske države. Zločine koji su počinjeni u ime ove kvazidržave nazvao je islamskom revolucijom: “Zato pozivam zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamsku revoluciju u Siriji”. Teško je povjerovati da ova poruka nije prethodno usaglašena sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Naprotiv, sasvim se uklapa u rusko-tursku konfrontaciju nastalu nakon obaranja ruskog aviona od turskih lovaca. Maske su pale, postalo je očito da bi tzv. Islamska država brzo uvenula na pustinjskom suncu da nije turske pomoći u naoružanju i ljudstvu. O trgovini naftom Turske s Islamskom državom suvišno je i govoriti.

Ni pokretanja migrantskog talasa ne bi bilo bez Erdogana. Evropska unija ne može ni sakriti svoje nesnalaženje, pa je Turskoj za nagradu ponudila tri milijarde evra. Erdoganu je tolerisano i evidentno kršenje ljudskih prava tokom predizborne kampanje, a na udaru su bili opozicionari i Kurdi. O neoosmanizmu je prije nekoliko godina govorio i pisao uvaženi Darko Tanasković. Neoosmanizam danas vidimo na djelu. Turska ne krije težnju da bude glavni faktor na Bliskom istoku i da Islamska država u postkonfliktnoj Siriji dobije međunarodno priznanje, kao velika država sunita. Turske trupe ušle su na teritoriju Iraka, a ne namjeravaju da je napuste ni pored javnog upozorenja iz Bagdada. Vjerovatno se radi o pripremi za zaposjedanje sjevernog dijela Sirije. Ono što je nama posebno interesantno jeste da se Erdoganove ambicije protežu i na Balkan.

U BiH se tursko prisustvo osjeti u ekonomskom, političkom, medijskom i obavještajnom smislu. Ako je vjerovati bivšem reisu, Mustafi Ceriću, u BiH su turskim novcem pokrenuti, sada već veoma uticajni, mediji. “‘Faktor.ba’ je novi portal pokrenut novcem iz Turske, koji su osigurali određeni bošnjački tajkuni bliski vladajućoj bošnjačkoj oligarhiji s jedne, i vrhuški AKP-a u Turskoj, s druge strane, a koji su duboko uronjeni u mutne vode turskih obavještajnih službi, koje ih navigiraju”, rekao je Cerić. Međutim, više se ne radi samo o portalu “Faktor.ba”. U BiH je prisutan i nedjeljnik “Stav”, kao i dnevni list “Faktor”, koji pripadaju istoj medijskoj grupaciji. Na inicijativu poteklu iz Turske došlo je do pomirenja SDA i SBB-a, a Erdoganov politički uticaj bio je presudan da Bakir Izetbegović nadjača američko protivljenje imenovanju novog direktora Obavještajne agencije BiH.

Američko-turski odnosi prolazili su kroz različite faze, od političke bliskosti do potpunog udaljavanja. U kontekstu tih odnosa polje obavještajnog rada je posebno osjetljivo. Nepovjerenje prema novom rukovodstvu OBA kao rezultat ima najavljen dolazak operativaca CIA i FBI-ja u BiH, a koji će se baviti lociranjem terorista. To i ne treba da čudi kada se u vidu ima antiameričko raspoloženje koje se podstiče na predavanjima i tribinama na kojima pojedini šejhovi znaju da okupe i hiljadu mladih duša.

Press