Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je pretres tri lokcije u Novom Gradu, među kojima je Policijska stanica, neprimjereno, provokativno i presedan u postupanju prema Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.
“Sud BiH je zaključio da će MUP Srpske sakriti ili uništiti dokaze koji se nalaze u policiji u Novom Gradu. Izražavam najoštriji protest zbog takvog načina postupanja jer za ove 23 godine dokazi su mogli biti uništeni, što niko nije uradio, a nisu se ni nalazili u Policijskoj stanici Novi Grad”, rekao je Lukač u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocijenio da ovakvo postupanje nadležnih organa BiH predstavlja maksimum nepovjerenja i ne vodi dobroj saradnji u BiH među policijskim i bezbjednosnim institucijama.

“Ovo je poniženje MUP-a Srpske jer MUP nije kriminalna organizacija da neko na ovakav način pretresa naše prostorije i izuzima podatke. Podatke su mogli dobiti od nas, ali su se odlučili na pretres Policijske stanice Novi Grad”, istakao je Lukač.

On je naveo da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ juče obavijetili MUP Srpske da će danas u Novom Gradu preduzeti mjere i radnje s ciljem realizacije naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

“Obavijestili su nas da će uhapsiti pet lica zbog sumnje da su počinili ratni zločin i pretresti tri lokacije, što nije sporno. Međutim, prema naredbi Suda BiH nismo znali o kojim lokacijama za pretres je riječ. Vidjeli smo da je među njima Policijska stanica”, pojasnio je Lukač.

On je podsjetio da je MUP Srpske do sada pomagao Sipi u mnogim akcijama koje su naložili Sud i Tužilaštvom BiH.

Lukač je predložio Narodnoj skupštini da prihvati zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekida saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

Pripadnici Sipe, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada sproveli su danas opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je uhapšeno pet Srba.

Vlada Republike Srpske, na čiji zahtjev je sazvana posebna sjednica Narodne skupštine, zaključila je danas da zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekidaju saradnju sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

SRNA