Јučerašnja akcija Sipe u Novom Gradu je opasan presedan i pokazivanje mišića ove Agencije, kao i Suda i Tužilaštva BiH, jedinstven je stav bivših direktora Sipe, ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske i stručnjaka za bezbjednost.

Ocjenjuju da će dešavanja u Novom Gradu imati dalekosežne posljedice na, ionako, komlikovanu bezbjednosnu situaciju u BiH. Rješenje vide u dijalogu, međupolicijskoj saradnji i vraćanju povjerenja.

U vremenu u kojem Evropa traži odgovor terorističkim prijetnjama i kada pokušava da između svih evropskih bezbjednosnih institucija uspostavi razmjenu podataka, BiH svjesno vuče drugačije poteze.

Da je “izvor tamnog vilajeta” dokazala je i juče u Novom Gradu. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, umjesto sazivanja hitnog sastanaka na kojem bi okupio glavnog bh. tužioca, direktora Sipe i ministra unutrašnjih poslova, prebrojava navodne greške SNSD-ovih kadrova.

“Kada su oni 10 godina bili na nivou institucija BiH i kad su direktori Sipe bili njihovi kadrovi, pretreseno je 10 policijskih stanica, četriri opštine, dvije mjesne zajednice”, nabraja Mektić.

Dragana Mektića demantuje bivši i prvi direktor Sipe Sredoje Nović. U njegova dva mandata, kaže, nije bilo skrivanja podataka jednih od drugih i nikad se pretresi nisu vršili bez prethodnog obavještavanja policije Srpske.
“Јoš u moje vrijeme kada sam bio direktor Sipe postigli smo dogovor s Tužilaštvom, da će Sipa i policijske Agencije u BiH striktno poštovati nadležnost s jedne strane, te da će, s druge strane, obavezno obavijestiti nadležni organ MUP-a Srpske ili kanton. O tome postoji dokument – neka ga nađu”, kaže Sredoje Nović.

Umjesto toga, tzv. Savez za promjene, u saopštenju ponavlja ono što je Mektić već rekao.

Da su jučerašnja dešavanja neustavna, potvrdio je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević, koji je tu funkciju obavljao u dvije vlade – Dragana Mikerevića i Pere Bukejlovića.

RTRS:Da li je bilo takvih situacija, a da Vi kao ministar niste obaviješteni?

Matijašević:Ne, nije bilo. Bila je opstrukcija Granične policije BiH u slučaju ekstradicije optuženog za ratne zločine 15.1.2015. godine, gdje je Granična policija pokušala da spriječi ekstradiciju osumnjičene osobe, Todovića.

Tada je policija Srpske spriječila nasilno preuzimanje, a Matijašević se našao pred Sudom BiH. Sredoje Nović smatra da je pokazivanje mišića Tužilaštva BiH u Novom Gradu nipodaštavanje policije Srpske i njenog rukovodstva.

Predrag Ćeranić akciju Sipe ocjenjuje kao probni balon, opipavanje pulsa za neke buduće akcije. Balon je eksplodirao u vazduhu. Srpska je odgovrila posebnom sjednicom Parlamenta.

“Ali ono što najviše čudi jeste reakcija Mektića kroz koje govore nako durgi- Bakir Izetbegović. Dakle, ono što nijedan ministar bezbjednosti Bošnjak nije govorio u smislu takvih osuda institucija Srpske, učinio je Mektić”, kaže Ćeranić.

Kome vjerovati, Sipi ili policiji Srpske- Mladen Bosić je juče bio u dilemi. U iščekivanju informacija do njega je doprla ova:”Do mene je došla informacija da su službenici Policijske stanice u Novom Gradu sarađivali sa inspektorima Sipe”.

“Policija nije pružala otpor. To ne znači saradnju”, poajssnio je Predrag ćeranić.

Dešavanja u BiH prati i Srbija. Premijer Aleksandar Vučić sinoć je telefonom razgovarao s predsjednikom Republike Srpske. Najavio je da će po povratku iz Brisela u Beograd pozvati Milorada Dodika.

RTRS