Direktor Policije Srpske Gojko Vasić i prvi čovjek Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić sutra će u Banjaluci potpisati sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji radi efikasnije buduće saradnje.

Potpisivanjem ovog sporazuma trebalo bi da bude prevaziđena kriza u odnosima između ove dvije policijske agencije koja je nastupila u četvrtak kada su Vlada RS i Narodna skupština usvojile zaključke o prestanku saradnje svih institucija Srpske sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Ozbiljnost situacije

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, izjavio je da je sastanak koji je održan u nedjelju poslije podne u Banjaluci, na kojem su pored njega bili Perica Stanić, Dragan Lukač i Gojko Vasić, održan na poziv Dragana Lukača, koji je, kako je ocijenio, shvatio ozbiljnost novonastale situacije.

– Objasnio sam mu da je oko 50 osoba srpske nacionalnosti, koji su nakon hapšenja za ratne zločine pušteni na slobodu uz mjere zabrane, došlo u situaciju da im budu određene mjere pritvora, jer MUP RS neće da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sprovodi mjere zabrane – kazao je Mektić.

Predsjednica Vlade RS, Željka Cvijanović, ocijenila je juče da saradnja MUP-a RS i SIPA postoji, ističući da će u potpunosti biti funkcionalna od sutra kada budu jasno definisane sve procedure. Ona je rekla novinarima u Banjaluci da izjave ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, u vezi sa sastankom održanim u nedjelju poslije podne, na kojem su pored njega bili i Perica Stanić, te ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor Policije RS Gojko Vasić, ne zavređuju da ih komentariše, ističući da je važno da je sastanak održan.

– Ne želim da komentarišem tuđe komentare zato što znam da sve izjave date u prethodnom periodu nisu doprinosile rješenju problema. Trudila sam se da moje izjave budu izbalansirane, da ukažem na to da problem postoji, da ga treba rješavati i da tu nema arogancije i sujete, jer je to problem koji se mora riješiti zbog građana koje ne interesuje ko sjedi na kojem nivou vlasti, ko nosi kakvu funkciju i ko želi da se u javnosti izjašnjava na ovaj ili onaj način, već žele da je problem riješen – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ovo nije prilika u kojoj treba da se komentariše ko je koga prvi zvao i da li je neko pred nekim pokleknuo, jer se i tu može upasti u određene zamke, već bi svi trebalo da budu dovoljno ozbiljni i odgovorni ljudi.

– Nema potrebe da se podiže temperatura i da bilo ko daje neodgovorne izjave, jer to ne može doprinijeti rješavanju ovog problema. Vladu Srpske interesuje da se razriješi problem, da se definišu jasne procedure, da se zna kako se ponaša koja policija, odnosno bezbjednosna agencija, znajući da je MUP Srpske sastavni dio jednog bezbjednosnog sistema koji postoji u Republici Srpskoj i znajući da postoji logična potreba da svi nivoi vlasti sarađuju s obzirom na brojne izazove – rekla je Cvijanovićeva.

Direktor SIPA Perica Stanić kratko je juče rekao za Press da je na službenom putu i da će u srijedu biti u Banjaluci, ali nije mogao da govori o detaljima sporazuma koji treba da potpiše s direktorom Policije RS Gojkom Vasićem. Ni Vasić juče nije htio da govori o sporazumu.

– To je praktično proširenje sporazuma koji već postoji – rekao je Vasić za Press.

Na pitanje da li je ovim prevaziđena politička kriza, on je odgovorio da je to pitanje za političare.

Press