Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor redovno vrši nadzor nad sprovođenjem naloženih mjera u prijedorskom vrtiću “Radost” gdje je zbog pojave parazitarnog oboljenja zatvoreno više vaspitnih grupa.
“Nakon završetka preostalih mikrobioloških pretraga znaće se konačan broj evidentiranih slučajeva”, saopšteno je danas iz Doma zdravlja Prijedor.

U saopštenju se navodi da je Higijensko-epidemiološka služba preduzela sve odgovarajuće mjere radi sprečavanja daljeg širenja oboljenja u narodu poznatog kao “gliste” u Dječijem vrtiću “Radost” u Prijedoru.

“Te mjere se odnose na pojačanu dezinfekciju prostorija gdje djeca borave, toaleta i igračaka, kao i preporuci da djeca iz grupa gdje ima oboljenja budu primljena u vrtić nakon tri negativna nalaza na crijevne parazite”, saopšteno je ranije iz ove službe.

HES je preporučio da nalaze na crijevne parazite urade i vaspitačice u grupama u kojima je došlo do pojave oboljenja.

U Dječijem vrtiću “Radost” Prijedor početkom mjeseca održan je opšti roditeljski sastanak na kojem je pedijatar savjetovao roditeljima kako da preduprijede oboljenje i kako da se ponašaju ako do zaraze dođe.

Obje privatne laboratorije u Prijedoru u proteklih 10 dana privremeno su odbijale da uzimaju uzorke za analizu na crijevne parazite jer su zbog velike navale ostajale bez reagenasa. Mikrobiološka laboratorija u javnoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici “Doktor Mladen Stojanović”, prima uzorke, ali se nalazi u javnoj zdravstvenoj ustanovi čekaju duže nego u privatnoj.

U javnim i privatnim apotekama takođe je dolazilo do nestašice posudica za uzimanje uzoraka i terapija koje ljekari propisuju u slučaju oboljenja.

SRNA