Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ nakon akcije u Novom Gradu nije više ulazila u neku od opština ili policijskih stanica u Srpskoj.
“U zaključcima koje je prošle sedmice usvojila Narodna skupština Republike Srpske ne brani se bilo kakav zločin ili nedjelo, nego se štiti ustavni poredak BiH i navodi da je neophodna koordinacija bezbjednosnih struktura”, rekao je novinarima Stevandić, komentarišući akcije Sipe u Gradišci i Laktašima.

Govoreći o odluci Ustavnog suda Republike Srpske da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka prilikom izbora Komisije za provođenje referenduma, Stevandić je rekao da će ova odluka biti upućena u predviđenu proceduru.

Stevandić je za rezoluciju Evropskog parlamenta o Dejtonskom sporazumu, u kojoj se predlaže nova ustavna struktura u BiH, rekao da su predstavnici Srpske na poziciji odbrane postojeće ustavne strukture u BiH.

“Ustav se može mijenjati samo uz sporazum tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH, a ne rezolucijama koje nemaju obavezujući karakter”, kaže Stevandić.

Stevandić je istakao da je nesporno da je Gordan Milinić imenovan za direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH jer participira određenoj politici, a ne zbog programa koji bi trebalo da bude zamajac razvoja u BiH.

On je ocijenio da je Milinić “pristao da podržava politički projekat sukoba SDS-a i SNSD-a”.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da akcije Sipe u Gradišci i Laktašima govore da skupštinski zakljuci ne obavezuju Vladu Srpske.

Kometarišući imenovanje Milinića, Govedarica je rekao da pretpostavlja da su ispoštovane sve predviđene procedure. “Ne znam da je imenovan, ali pretpostavljam da su sve procedure ispoštovane”, dodao je Govedarica.

Govoreći o raspisivanju referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, Govedarica je istakao da su, nakon odluke Ustavnog suda Srpske, otklonjene sve prepreke za provođenje ovog postupka.

SRNA