Načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, izazvao je gnjev u Banjaluci i ogorčenje u Beogradu svojom izjavom da je izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske i njeno proglašenje za distrikt jedino realno rješenje, te da će za to tražiti podršku srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Duraković je prije tri dana izjavio da je “RS entitet koji je ekskluzivno napravljen za Srbe, te da ideja o Srebrenici kao distriktu i dalje postoji i jedina je realna”.

– Pitaćemo Vučića da nam pomogne u tome – kazao je Duraković.

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke i blizak saradnik premijera Srbije Aleksandra Vučića koji nije želio da se eksponira kaže za Press da je ovakva Durakovićeva izjava sramna i skandalozna.

– To je jedna je od najnebuloznijih izjava koje sam u posljednje vrijeme čuo i pročitao – kaže naš sagovornik.

Malo popio

On tvrdi da je takvu izjavu mogao dati samo neko ko ne poznaje premijera Srbije ili “ko je malo više popio, pa ne zna šta govori”.

– Aleksandar Vučić bi prije prestao da se bavi politikom nego što bi pristao da na bilo koji način učestvuje u proglašenju Srebrenice za distrikt i, samim tim, u političkom i teritorijalnom razbijanju Republike Srpske, rušenju ustavnog i dejtonskog ustrojstva BiH – ističe naš sagovornik.

Naš sagovornik kaže da je Durakoviću pametnije da to pitanje ne postavlja Vučiću, jer bi to bila provokacija i uvreda ništa manja od napada koji je na njega ljetos organizovan u Potočarima.

– Ranije sam stekao utisak da je Duraković ozbiljan čovjek i odgovoran političar, ali ovo je dokaz ili čistog amaterizma ili zle namjere – ogorčen je funkcioner SNS-a.

On kaže da je zaprepašćen time da načelnik Srebrenice ovakvom izjavom uzvraća za sve ono što je premijer Srbije učinio za njega i njegovu opštinu.

– Vučić je oprostio pokušaj svog linčovanja u Srebrenici. Sa ciljem smirivanja tenzija i pomirenja dva naroda ugostio je članove Predsjedništva BiH u Beogradu, a zatim sa cijelom svojom vladom otišao u Sarajevo. Na kraju, u novembru je prisustvovao konferenciji u Srebrenici, na kojoj je Vlada Srbije toj opštini poklonila četiri miliona maraka. Očigledno je da su neki ljudi pogrešno protumačili njegovu spremnost da radi na pomirenju dva naroda i razvijanju što boljih odnosa između Srbije i BiH – kaže

Naciljali sedam opština

Bošnjačke političke partije ideju o distriktu Srebrenica predlagale su još 2007. godine, a ona je reaktivirana početkom jula ove godine uoči usvajanja rezolucija o osudi genocida pred Evropskim parlamentom i u Ujedinjenim nacijama. Najdalje je, ipak, otišao Sabor Islamske zajednice BiH, koji je početkom jula pozvao institucije BiH i međunarodnu zajednicu da formiraju distrikt Srebrenica na prostoru opština Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići.

Stara ideja

Šef srebreničkog SNSD-a, Radomir Pavlović, koji je godinama bio na čelu Skupštine opštine Srebrenica, kaže da ideja o Srebrenici kao distriktu nije nova, ističući da ona datira od 2007. godine kada je Ćamil Duraković bio na čelu tzv. šatorske revolucije. Ipak, Pavlović tvrdi da od realizacije te ideje nema ništa, jer bi time bio narušen ustavnopravni poredak i RS i BiH.

– U posljednje vrijeme se stalno nameću razne inicijative koje su usmjerene protiv RS, pa i povampirenje ideje o distriktu Srebrenica posmatram kao takvu. Od toga nema ništa, jer bi to bilo rušenje Dejtona, a od zvaničnog Beograda očekujemo da štite Dejton, jer je Srbija jedan od njegovih garanata – kaže Pavlović.

Press