Niko neće moći da gazi Srbiju, pa ni Ćamil Duraković i Bakir Izetbegović, a ni njihovi politički saradnici u Beogradu, izjavio je mandatar za predsjednika vlade Aleksandar Vučić.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković nastavlja da provocira Srbiju i njenog premijera Aleksandra Vučića, pa je tako poslije izjave da “Srbi nisu dobrodošli u Srebrenici“ nastavio sa uvredama i izjavio da se nada da “srpski premijer nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u memorijalni centar“.

Istovremeno su Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Sulejman Ugljanin u Skupštini Srbije podnijeli na usvajanje rezoluciju kojom traže da se 11. jul proglasi “danom sjećanja na genocid u Srebrenici“!

Sam premijer Aleksandar Vučić juče nije želio da ulazi u polemiku s Durakovićem i njegovim patronom Bakirom Izetbegovićem, niti sa opozicijom u Beogradu, ali je u izjavi za “Alo!“ jasno poručio da neće dopustiti ponižavanje Srba i Srbije!

“Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvjesno da ni njima ni bilo kome drugom neću dozvoliti da gaze Srbiju”, izjavio je predsjednik Vlade za “Alo!“.

I ministar pravde Nikola Selaković reagovao je na ponovljene uvrede Ćamila Durakovića na račun premijera Srbije i Vlade i za “Alo!“ kaže da su prešle svaku granicu pristojnosti.

“Razumijem predsjednika Vlade i njegovu poziciju zbog koje mora da daje odmjerene izjave kada su u pitanju glas i poruke koje nam stižu iz Srebrenice, ali je ovo zaista prevršilo svaku granicu i razuma i pristojnosti”, ponovio je Selaković za “Alo!“.

“Umjesto da ove godine, godinu dana nakon organizovanja brutalnog napada na predsjednika Vlade Srbije, čujemo i ko je izveo taj napad i ko su organizatori i nalogodavci, mi dobijamo poruke koje nikada iz Beograda niste mogli da čujete ni od Aleksandra Vučića ni od njegove vlade”, zaključio je Selaković.

Juče je u Skupštinu Srbije, baš pred godišnjicu zločina u Potočarima, ponovo stigao prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, a njeno usvajanje po hitnom postupku i proglašavanje 11. jula za dan sjećanja na genocid traže Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Sulejman Ugljanin. Međutim, stranke predlagači sada žele da se riječ „zločin“ zameni rječju “genocid“, što je za zvaničnike Srbije neprihvatljivo.

Da usvajanje ovakve rezolucije nije moguće u srpskom parlamentu kaže ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji za “Alo!“ tvrdi da je ovakva inicijativa sramotna i da “Srbija ne može da prizna nikakav genocid“.

Potpredsjednik SNS-a Marko Đurić kaže da bi premijer Vučić trebalo da prekine svaku komunikaciju sa Ćamilom Durakovićem i Bakirom Izetbegovićem.

“Mi ne možemo ćutke da stojimo i gledamo kako Sarajevo gazi i ponižava ne samo interese Srbije, nego i čitavog srpskog naroda, doslovce gazi i ponižava srpski narod u Republici Srpskoj. Naravno da to umišljajno radi zvanično Sarajevo i da iza toga stoji niko drugi do Izetbegović”, istakao je on i dodao da je za njih Vučićeva pružena ruka prilika da u nju pljunu, da uvrijede srpski narod i da pozovu na nastavak rata.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za “Alo!“ da bi bilo dobro da drugi osude zločine nad Srbima!

“Srbija već ima usvojenu deklaraciju o Srebrenici i ne može da prihvati riječ „genocid“, jer ni Ujedinjene nacije nisu rekle da se dogodio genocid. Tamo se dogodio zločin i Srbija ga je jasno osudila”, kaže on.

Izvor: Alo.rs