Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani i privredni kriminal Tužilaštva BiH, pripadnici SIPE uhapsili su šest lica zbog krijumčarenja oružja. Oni se terete da su, djelujući kao organizovana grupa, u više navrata organizovali krijumčarnje i prodaju pištolja, municije i druge vojne opreme u BiH, ali i na područje Njemačke.

A pripadnici Sipe, zajedno sa službenicima UIO BiH, sproveli su akciju “Kurir”, usmjerenu na krijumčarenje novca iz BiH u Hrvatsku i dalje u Kinu. Kineski trgovci osumnjičeni su, da su na takav način iz BiH prokrijumčarili 15 miliona evra.

Grupa je djelovala na području Brčko distrikta, tržnice “Arizona”, Orašja, Sarajeva, Tuzle, kao i u nekim mjestima u Hrvatskoj. Novac zarađen u BiH uhodanim se kanalima fizički iznosio u Hrvatsku, odakle se dalje slao u Kinu. Procjenjuje se da se na taj način iz BiH izlilo 15 miliona evra, a sam budžet BiH oštećen je za tri miliona maraka. Grupa je, kako navode u Upravi za indirektno oporezivanje praćena nekoliko mjeseci.

– Oni su jednastavno vozili robu, onda je ta roba završavala u određenim magacinima, prodavana je na crno. Novac koji je tako skupljen je prenošen ilegalno u Hrvatsku, polagan u jednu banku i iz te banke kasnije završavao u Kini – kaže Mehmedalija Osmić iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Robu kupljenu novcem koji je prebacivan na račune u kineskim bankama osumnjičena lica su prodavala “na crno” na području BiH. Prilikom pretresa, pronađeno je više od 200 hiljada maraka, oružje, poslovna dokumentacija, te više putničkih i teretnih vozila. U ovoj akciji pretreseno je 20 lokacija u BiH, a biće ispitano više od 20 lica.

– Istraga koja se vodi duži vremenski period, urađena je u saradnji sa USKOK-om, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih lica, od čega su dio državljani BiH, a dio NR Kine, te sa njima povezana preduzeća i pravne osobe – kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Uhapšena lica biće operativno tretirana od Sipe i UIO, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima.

RTRS