Svečanom akademijom, koja je održana večeras u prijedorskom pozorištu, obilježeno je 60 godina postojanja i rada Muzičke škole “Savo Balaban”.Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je, obraćajući se okupljenima, da je ova akademija bila prilika da se podrži rad škole koja postiže izuzetne rezultate.

Ona je istakla da je ovo veliki jubilej, koji nemaju priliku da proslave sve škole i izrazila nadu da će nastaviti da rade kao i do sada.

Ćućićeva je dodala da će resorno ministarstvo u narednom periodu pomoći u nabavci novih pomagala, ali prvenstveno stručno usavršavanje nastavnika, kao i učešće učenika na takmičenjima muzičkih škola, gdje su prijedorski učenici do sada postizali izuzetne uspjehe.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić zahvalila je profesorima i učenicima koji su u proteklih šest decenija pronijeli ime grada Prijedora u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu i donijeli pregršt medalja i visokih priznanja.

Direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Gojko Rađenović rekao je da je
obilježavanje 60 godina postojanja ove škole bilo podijeljeno u tri ciklusa i da su ga činili učenički koncerti mješovitog tipa, koncerti muzičkih talenata i koncerti studenata i profesora.

“U gostima nam je bila muzička škola iz Gradiške, a organizovali smo koncerte solo pjevača, naših bivših učenika, koncert instrumentalista i centralni koncert profesora, a večeras je prikazan dokumentarni film bivših kolega nastavnika”, naveo je Rađenović.

muicka skola 60 godinaPrema njegovim riječima, uručene su zahvalnice institucijama i pojedincima koji su prijatelji škole i koji su zaslužni za njen razvoj i napredak.

Muzička škola “Savo Balaban” iz Prijedora osnovana je 1955. godine i na početku je imala dva odsjeka – klavir i violina.

Tokom decenija trajanja, škola se selila, mijenjala nazive, a od školske 1994/95 počela je sa radom srednja muzička škola.

Sanacija i rekonstrukcija postojeće zgrade trajala je od 2007. do 2009. godine i trenutno je objekat reprezentativnog tipa gdje 300 učenika osnovne i 50 srednje muzičke škole ima dobre uslove za rad.

SRNA