U narednoj godini ključni prioriteti Republike Srpske i BiH moraju biti ekonomija i zapošljavanje, poručuje predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, upozoravajući na nove zahtjeve za centralizaciju, koji dolaze iz Federacije BiH.

Kao pozitivnu stvar u Republici Srpskoj, Pavić ističe rast ekonomije i industrijske proizvodnje i napominje da takve trendove treba zadržati.

“Vrlo je negativno što je zahtjev EU osnažio želju Hrvatske za slobodnom trgovinom sa BiH, uprkos tome što ona više ne može biti članica CEFTA jer je ušla u EU”, ukazuje Pavić.

On ocjenjuje da je politička situacija u Srpskoj i BiH u protekloj godini bila izuzetno složena, te da su poslije izbora stalno bile prisutne polemike i svađe.

“Sve ono što je izazivalo nesporazume tokom predizborne kampanje još više je eskaliralo u postizbornom periodu, naročito zbog toga što vlast nije ista na nivou Srpske i BiH”, smatra Pavić.

On ukazuje da, istovremeno, iz Federacije BiH dolaze stalna nastojanja najjačih stranaka za centralizaciju BiH i promjenu Ustava, Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za oduzimanje ovlaštenja Republici Srpskoj.

Pavić napominje da je, uprkos svemu, postignut veći stepen saglasnosti o evropskom putu BiH, sačinjena agenda koju su potpisali predsjednici svih stranaka i usaglašeni koraci za približavanje EU.

Region je imao nekoliko vrlo značajnih događaja protekle godine, ali ono što je obilježilo godinu jeste početak pregovora Srbije za pristupanje EU i dvostruka posjeta Vučića Srebrenici, smatra predsjednik DNS-a.

“Prvi put Vučić je napadnut i život mu je bio doveden u pitanje, a drugi put je došao kao dobrotvor i određena sredstva poklonio Srebrenici”, napominje Pavić i ocjenjuje da je to bio znak stišavanja tenzija u regionu i zato baš taj događaj smatra vrlo bitnim.

Pavić naglašava da je godinu obilježila i migrantska kriza, jer je milion migranata iz arapskih zemalja prošlo kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Nažalost, to pitanje nije riješeno i ostaje i za narednu godinu, upozorava Pavić.

Predsjednik DNS-a ističe da je na globalnom planu 2015. godinu u potpunosti obilježio terorizam, počevši od Francuske, pa do BiH, gdje je takođe bilo takvih napada.

Pavić navodi da je Evropa pokazala nemoć i nespremnost da se suprotstavi takvim kretanjima.

“Terorizam pokušavaju spriječiti na svom terenu, a to je praktično nemoguće jer su uzroci u arapskim zemljama, gdje su destabilizovane političke i svake druge prilike i gdje se direktno miješalo u izbore i volju građana i nasilno smjenjivali predsjednici i slično”, ocjenjuje Pavić.

DNS će i 2016. godine u svoj fokus staviti ekonomska pitanja i zapošljavanje, a tu je i priprema za lokalne izbore, gdje očekuju “nastavak rasta podrške” ovoj stranci.

“Zalažemo se da istina bude jedino mjerilo svih aktivnosti. Politika koju vodi DNS jeste politika dijaloga, pogleda u budućnost i politika realnog, sa akcentom na ekonomska pitanja, a to građani sve više prihvataju”.

SRNA