Vehabijski pokret u BiH razvio se do te mjere da su alimi, vjerski autoriteti, koji pripadaju ovom pokretu stvorili paralelnu vjersku organizaciju mimo Islamske zajednice u BiH, rekao je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić upozorava da se “vehabijski pokret u BiH ni u kom slučaju ne može više posmatrati kroz enklave koje su vehabije ranije stvorile u ruralnim dijelovima Bosne, gdje njihovi sljedbenici gaje perad i bave se pčelarstvom”.

“Vehabije veliki broj pristalica imaju u gradskim sredinama, a najviša bosanskih mladića na sirijsko ratište otišlo je iz sarajevskih predgrađa Butmir, Rajlovac i Hadžići”, naveo je Ćeranić u autorskom tekstu za “Fond strateške kulture” i naglasio da vehabijski progresivni uspon neminovno slabi uticaj Islamske zajednice.

On naglašava da vehabijske vođe preuzimaju primat priznatim vjerskim autoritetima Islamske zajednice, u svojim džematima obavljaju vjerske obrede, a na predavanjima, koje organizuju u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, prisustvuje i do hiljadu ljudi.

Takođe, kaže on, sve je više mlađih koji su doktorate odbranili na Islamskom univerzitetu u Rijadu, te poznaju fikh /nauka koja proučava odredbe, dužnosti i obaveze muslimana/ bolje od službenika Islamske zajednice u BiH.

Podsjetivši da su policijski službenici Federalne uprave policije po naredbi Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, 22. decembra izveli akciju “Rez” u kojoj je uhapšeno 11 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizam i finansiranje terorizma, pripremanje, podstrekavanja i navođenja lica na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, Ćeranić je rekao da, bez namjere da umanji značaj ove akcije, ne može a da ne uoči nekoliko simptomatičnih stvari.

“Prva je da Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH nije uzela učešće u ovoj akciji koju je izvela Federalna uprava policije u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom. Pojednostavljeno, antiterorističku akciju u Sarajevu izveli su kadrovi na čijem imenovanju je insistirao Bakir Izetbegović. Tako Izetbegović nastoji da vrati povjerenje u Obavještajnu agenciju kao nosioca antiterorističke borbe, poljuljano i u američkoj Abasadi nakon imenovanja Osmana Mehmedagića za njenog direktora, ratnog pratioca Alije Izetbegovića, i da ujedno kontroliše i kanališe antiterorističke tokove”, ističe Ćeranić.

S druge strane, navodi on, umanjuje se značaj MUP-a Republike Srpske kao važnog i iskrenog faktora u borbi protiv terorizma.

“I treće, Sipa se usmjerava na borbu protiv kriminala i korupcije, što se, posmatrano iz Izetbegovićeve vizure, dešava jedino u Republici Srpskoj. Kako Sipom upravljaju kadrovi iz Srpske, direktor Perica Stanić i njemu nadređeni, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, radi se o konceptu ‘Srbe na Srbe'”, ocijenio je Ćeranić.

On naglašava da BiH treba da vehabijskoj organizaciji permanentno nanosi udare, bez obzira da li se radi o kršenju zakona koji reguliše vjerski život u BiH ili je riječ o zagovaranju terorističkih akcija ili organizovanju odlaska na sirijsko ratište.

“Međutim, pri tome saradnja između policijskih agencija treba da bude iskrena, odnosno njeni čelni ljudi ne bi trebalo da budu instrumentalizovani i u funkciji političke manipulacije”, smatra Ćeranić.

SRNA