Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je danas da ozbiljno treba shvatiti video-prijetnju u kojoj se poziva na ubistvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ćeranić je rekao novinarima u Banjaluci da će policijske agencije u Republici Srpskoj i BiH preduzeti sve da se kazne počinilac i potencijalni nalogodavci ovog krivičnog djela.

“Naime, stvara se vrlo opasna atmosfera u zemlji u kojoj je nekoliko stotina mladića ranije otišlo na sirijsko ratište. Danas nemamo pravu informaciju koliko je mladića iz BiH na ratištu u Ukrajini i svakako da su među njima oni kojima Srpska nije na srcu i koji bi uklonili srpskog člana Predsjedništva da bi srušili Republiku”, naveo je Ćeranić.

On je rekao da bi kažnjavanje počinilica ove prijetnje trebalo poslužiti kao poruka svakome ko misli da na ovaj način može rješavati političke probleme u BiH.

Ćeranić je rekao da ne vidi problem u tome što EUFOR pojačava prisustvo na ovim prostorima te naglasio da će to doprinijeti opštoj stabilnosti u BiH.

On je rekao da pojedini evropski činovnici nisu upućeni u ovdašnju situaciju i prilike kada ističu da u BiH može doći do oružanih sukoba.

“Mi koji smo učesnici rata znamo kako on počinje i koje probleme svima donosi. Sigurni smo da do toga neće doći. Niko ne daje povod za rat, ali je sigurno da postoje određene političke snage koje uporno prave paralele sa BiH političkom scenom u odnosu na Ukrajinu te priželjkuju intervenciju nekog drugog kako bi se ovdje realizovali ciljevi… Mislim da to nikom nije potrebno i da svi akteri javnih politika treba da daju uravnotežene izjave jer se u Ukrajini sukobljavaju i odmjeravaju snage veliki igrači“, rekao je Ćeranić.

On je dodao da se, s tim u vezi, narodi u BiH treba da drže po strani.

Autor: SRNA/ATV