Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić tvrdi da razlog za hapšenje vehabija u akciji “Rez” nije borba protiv terorizma, već kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

On smatra da se pravi razlog akcije krije iza izjave svjedoka, čiji se identitet čuva u tajnosti, da su se vehabije, navodno, spremale da postave eksploziv pod policijski automobil u novogodišnjoj noći i da su na svojim okupljanjima vrijeđali poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i pojedine muftije koji ne podržavaju vehabije.

“Vehabije u BiH su stvorile paralelnu vjersku zajednicu koja djeluje mimo Islamske zajednice. Oni su odškolovali svoje vođe koje preuzimaju primat priznatim vjerskim vođama Islamske zajednice u BiH. Kavazović je shvatio šta se dešava na terenu i pritisnuo političare u Federacije BiH da ovaj problem pod hitno riješe hapšenjem vehabija i suzbijanjem njihovih predavanja po Sarajevu i cijeloj BiH”, rekao je Ćeranić za “Večernje novosti”.

Ćeranić je dodao da se iz same akcije i kasnijeg saslušavanja vidjelo da je akcenat stavljen na predavanja vehabija po Sarajevu i da su glavni “plijen” bile zastave i pisani materijal, a ne oružje.

“Mislim da će nakon akcije `Rez` doći do raskola u vehabijskim zajednicama i da će se jedan njen dio prikloniti Islamskoj zajednici BiH. Oni koji ostanu van reisove kape postaće, nažalost, još radikalniji”, upozorava Ćeranić.

Svih 11 vehabija koji su uhapšeni u akciji “Rez” na području Sarajeva, prebačeni su juče u Tužilaštvo BiH na dalje saslušavanje, poslije čega će im biti predložen pritvor.

Јedino ime koje odzvanja među uhapšenima je Elvir Muratović zvani Hamza koji je zajedno sa uhapšenim Kemalom Murićem održavao kontakte i sa Enesom Omeragićem, koji je 18. novembra u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

Muratović je i ranije hapšen u akciji “Damask” zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem.

SRNA