Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je Srni da to što je tokom skupštinskog zasjedanja uradilo rukovodstvo sindikata, u koordinaciji sa opozicijom, imalo za cilj izazivanje haosa i nereda kako bi se spriječilo funkcionisanje Narodna skupština.

“Malo šta od onog što se juče dešavalo ima veze sa zaštitom radničkih prava. Јednostavno, jedni su procijenili da će time što organizuju proteste, umjesto da pregovaraju, lakše očuvati svoje sindilne pozicije, a drugi da će preko ulice doći na vlast jer to nisu mogli putem izbora. Iskreno žalim što su mnogi radnici izmanipulisani jer im je data lažna informacija da se njihova prava ukidaju. Žalim i što je Sindikat odbio ponudu Vlade Republike Srpske da se kroz razgovor dođe do dobrih rješenja za radnike Srpske, kao i zbog toga što se gospođa /Ranka/ Mišić našla u situaciji u kojoj se juče našla”, rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše dešavanja tokom jučerašnjeg protesta sindikalaca.

Ona je izrazila zadovoljstvo što tokom protesta nije došlo do incidenata i povreda ni među građanima, ni u redovima policije.

“Policija je radila svoj posao jer njihov zadatak i jeste da štite građane i institucije. Svako ima pravo da organizuje proteste, ali niko nema pravo da nasilno ulazi u institucije, niti da ometa one koji u tim institucijama rade, i tako nešto se jednostavno neće tolerisati, jer se ne toleriše nigdje u normalnom svijetu”, istakla je Cvijanovićeva.

S obzirom na to da je Zakon o radu usvojen, premijer Srpske je pozvala Savez sindikata da, zajedno sa druga dva socijalna partnera – Vladom i poslodavcima, sjednu za sto i ispregovaraju obim prava koje treba regulisati kolektivnim ugovorom, jer je to jedini način da se pokaže briga o radnicima.

“Utrkivanje ko će i kako javnosti tumačiti nemile događaje neće doprinijeti zaštiti radničkih prava, jer je to javnost imala priliku da vidi juče vlastitim očima”, ocijenila je predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

SRNA