Politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je kao skandalozno reagovanje ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka i lidera PDP-a Branislava Borenovića, koji su rekli da se predsjednik Srbije Tomislav Nikolića izjavom o postojanju plana za rušenje vlasti u Republici Srpskoj svrstao uz koaliciju u Srpskoj koja vrši vlast.

“Ova izjava Igora Crnatka je skandalozna. Da on dođe u Beograd i dijeli lekcije rukovodstvu Srbije – da li rukovodstvo Srbije podržava trenutno vladajuću koaliciju Republici Srpskoj, a naravno da treba da podržava. Šta će – da podržava one koji nisu dobili izbore?”, rekao je Lazanski.

Lazanski je napomenuo da je koalicija u Republici Srpskoj, koja trenutno vrši vlast, dobila izbore i da je legalno i legitimno izabrana od naroda da vrši vlast.

“Ona je legalna vlast. Prema tome, vlast u Srbiji sigurno će da podržava one koji su u Republici Srpskoj i dobili izbore. Ja zaista ne znam za gospodina Crnatka otkud mu ta vrsta slobode da on dijeli lekcije nekome u Beogradu ko koga podržava. Mi ćemo iz Beograda uvijek podržati one koji vrše vlast u Republici Srpskoj jer je tako narod na izborima odlučio”, dodao je Lazanski.

Lazanski je rekao da je za njega nevjerovatno da jedan čovjek koji pretenduje da vrši funkciju ministra spoljnih poslova BiH “sebi dozvoljava takvu vrstu eskapade u Beogradu”.

“Ali, možda je ovo novogodišnje slavlje i opijenost nekim političarima u Republici Srpskoj već počelo, pa su, vjerovatno, u novogodišnjoj atmosferi sebi dozvolili svašta da izjavljuju”, dodao je on.

Lazanski je naveo da može samo da se čudi i da se smije na tu vrstu izjave.

“Zamislite vi to – da neko dođe u Beograd i kaže: `ali, vi podržavate koaliciju koja trenutno vrši vlast u Republici Srpskoj`. Pa, naravno da podržavamo. Šta ćemo podržavati? Koaliciju iz Mongolije ili možda iz Bangladeša?”, kaže Lazanski.

Komentarišući izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je Nikolić “dozvolio sebi da bude portparol Milorada Dodika” i da je “unio nemir i strahove među građane Srpske i podijelio srpski narod”, Lazanski je pitao ko je taj Borenović i kako sebi dozvoljava tu vrstu luksuza?

“Ja zaista ne znam ko je taj Borenović, prvi put čujem za njega. Prvi put čujem ime nekog Borenovića koji sebi dozvoljava tu vrstu luksuza da tvrdi da je neko iz Beograda mogao da podijeli srpski narod u Republici Srpskoj i unese strah u redove srpskog naroda”, kaže Lazanski.

Lazanski je pitao “šta je taj Borenović – Stratfor institut ili možda CIA da zna ko je unio nemir u redove srpskog naroda”.

“To su paušalne, neodgovorne, neozbiljne i blesave izjave. Potpuno je nevjerovatno da neki čovjek koji se zove Borenović, za koga mislim da niko dalje od Banjaluke nije ni čuo, sebi dozvoljava tu vrstu luksuza”, rekao je Lazanski.

Komentarišući činjenicu da je Nikolić samo predočio svoja saznanja iz razgovora sa diplomatama o planu o rušenju vlasti Republike Srpske, Lazanski je rekao da se zna za taj plan i da je manje-više i novinarima poznat.

On je dodao da je nedavno bio po nekim evropskim gradovima, gdje su mu mnogi zapadni novinari čak skrenuli pažnju na to.

“Ja kao novinar znam za tu vrstu plana. Čak znam i neke detalje kako se to radi. Kad pogledate sve što se radi, apsolutno je to isti rukopis. Rukopis na Balkanu prilikom rušenja legitimnih vlasti je manje-više sličan. Nema tu neke nove matrice, matrica je ista. Kriminalizacija, to se tako radi”, istakao je Lazanski.

SRNA