Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, namjerno ili ne, uspio je da se žestoko i do grla umiješa u sukob vlasti i opozicije u Srpskoj.

Nikolić je prije nekoliko dana rekao da “ima informacije o postojanju plana za rušenje vlasti u RS kroz rušenje predsjednika Srpske Milorada Dodika”, na šta je oštro reagovao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, da bi predsjednik Srbije juče ponovo uzburkao političku situaciju u RS.

Nakon što mu je Ivanić odgovorio da se miješa u unutrašnje odnose u BiH i da podrška Dodiku ne smije biti poistovjećivana sa podrškom Srpskoj, ocjenjujući da “opozicione stranke u RS mogu biti uz vlast u ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, ali da neće s njom sarađivati u kriminalu, korupciji i ekonomskom uništavanju RS, što karakteriše Dodikovu vlast”, Nikolić je juče ocijenio da “Ivanić na nivou BiH ne predstavlja svoj entitet i da ne radi dovoljno za Srpsku”. Nikolić je poručio da se nikada nije miješao u unutrašnje odnose drugih država, posebno ne susjednih.

Ne radi protiv Srpske

– Nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet. Dejtonsko pravo i obaveza je da se sačuva srpski entitet koji se zove Republika Srpska. Ako to ne zna predstavnik RS na nivou BiH, ja znam. Nemam ništa protiv Ivanića, izabrao ga je narod, samo ne smije ni on da ima ništa protiv Milorada Dodika, koga je takođe izabrao narod. Umjesto da bude u direktnoj vezi sa predsjednikom RS, Ivanić radi protiv njega. I to mi je strašno bolno zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Srpsku – rekao je Nikolić za beogradski “Kurir”, dodajući da ne radi ništa protiv Srpske, niti želi da se svrsta na bilo čiju stranu.

Međutim, ovo nije prvi verbalni sukob predsjednika Srbije i srpskog člana Predsjedništva BiH. Varnice između Nikolića i Ivanića sijevale su i krajem juna prošle godine, uoči glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN. Predsjednik Srbije tada je, poslije susreta sa Dodikom u Beogradu, kritikovao Ivanića i zatražio da sazove posebnu sjednicu Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici.

Ivanić mu je odgovorio da o rezoluciji nema konsenzusa te da ne vidi ni smisao sazivanja posebne sjednice, zbog čega je on kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica SB UN i zatražio da ne bude usvojena rezolucija o Srebrenici.

– Očekivao sam da Nikolića bolje savjetuju jer je jasno da je Izetbegović “za” rezoluciju o Srebrenici, a Čović “neutralan”, tako da posebna sjednica ne bi ništa donijela. Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine – rekao je Ivanić.

Nacionalno pitanje

Uslijedio je Nikolićev odgovor u kojem je Ivaniću poručio “da ne postoji nijedan argument za konstataciju da dijeli Srbe sa dvije strane Drine”.

– Od srpskog člana Predsjedništva BiH predsjednik Srbije očekuje saradnju i razumijevanje u najboljem interesu Srba u BiH. Što se tiče navoda o treniranju strogoće, predsjednik Republike Srbije to ne želi ni da komentariše – saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže za Press da srpsko nacionalno pitanje treba konačno otvoriti kao pitanje i početi sa njegovim rješavanjem.

– Ovakvim dnevnim ad hok prepucavanjima može samo da poraste unutarsrpski sukob, a to nije dobro ni za Srbiju, ni za BiH, ni za Republiku Srpsku – kaže Šolaja.

Korektni odnosi sa Vučićem

Za razliku od odnosa sa Tomislavom Nikolićem, Mladen Ivanić ima izuzetno korektne odnose sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iz Predsjedništva BiH u utorak je saopšteno da su Ivanić i Vučić u telefonskom razgovoru konstatovali da odnosi BiH i Srbije napreduju i da je potrebno još više podstaći saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

– Ivanić i Vučić su saglasni da odlični odnosi Srbije i RS treba da budu nastavljeni te da su i oni bitan doprinos stabilizaciji političkih prilika unutar BiH. Dogovoreno je da se Ivanić i Vučić u najskorije vrijeme sastanu u Beogradu da bi razgovarali o daljim oblicima zajedničke saradnje, s ciljem poboljšanja političkih prilika u cijelom regionu – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Press