Sanja Vulić, šefica Odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada Doboj, tvrdi da je kucnuo čas da na predstojećim lokalnim izborima u ovom gradu opozicija konačno preuzme vlast od SDS-a!

Kao jedno od najupečatljivijih mladih lica na domaćoj političkoj sceni, a koja je svojom žestokom kritikom na račun dobojskih vlasti i gradonačelnika Obrena Petrovića već istakla kandidaturu da u doglednoj budućnosti zauzme neku od značajnijih pozicija u svojoj stranci, Vulićeva u intervjuu za Press tvrdi da se cijeli Doboj nalazi u svojevrsnoj “talačkoj krizi”, te da je glavni “otmičar” upravo aktuelni gradonačelnik Doboja.

– Konačno je došlo vrijeme da Dobojlije sudbinu uzmu u svoje ruke. Predugo se nalazimo u nemilosti jednog čovjeka koji je cijeli grad unazadio svojim neodgovornim ponašanjem i pogrešnim vođenjem – kaže Vulićeva.

Doboj već dugo važi za “bastion” SDS-a, kao i mjesto u kojem se, bez obzira na sve, unaprijed zna izborni pobjednik. Kako ocjenjujete političku i ekonomsku situaciju u vašem gradu? Koji su, trenutno, najveći problemi u Doboju?

– Politička situacija u Doboju jeste pravi primjer klijentelizma, jer gradonačelnik Doboja koristi sve resurse grada koji su mu na raspolaganju. Na taj način stvorio je i održao krug sebi lojalnih ljudi. U Doboju, sve firme koje su postojale prije rata propale su za vrijeme ove vlasti koja u kontinuitetu traje, evo, već 15 godina. Obren Petrović stalno obećava bolju budućnost, nova radna mjesta, privredni i opšti napredak i to od dana kada je postao gradonačelnik.

Zar se ništa nije promijenilo nabolje u tih 15 godina?

– Sve se dogodilo upravo obrnuto od onoga što je on obećao! Građani sve ove godine žive u nadanjima. Sve je manje radnih mjesta, preduzeća se zatvaraju, mnoga su već dugo zatvorena, a građani žive sve lošije.

Ne tako davno, mnogo bure u javnosti izazvala je odluka dobojskih vlasti da ovaj grad pristupi Zajednici opština turskog svijeta. Da li su Dobojlije imale nekakve koristi od tog poteza?

– Bura koja se podigla zbog te sramotne odluke i dalje ne jenjava! Građani su uvučeni u nešto što im je nepoznato i većina i dalje živi u neznanju. Još od marta 2015. godine SNSD uporno traži obrazloženje i objašnjenje o tome koji su pozitivni efekti nastupili za grad pristupanjem Zajednici opština turskog svijeta?! Niti smo dobili obrazloženje, niti smo osjetili ili vidjeli te efekte u protekloj godini. S obzirom na način kako je gradski budžet usvojen za 2016, te efekte nećemo osjetiti ni u ovoj godini. Gradonačelnik je najavljivao određene investicione projekte u vrijednosti oko šest miliona maraka, koji bi, navodno, proistekli iz tog članstva. Nijedan od tih projekata nije realizovan, a po svemu sudeći, neće ni biti.

Zašto Obrena Petrovića prati epitet “vječitog” gradonačelnika? Da li lokalna opozicija ima snage da promijeni odnos snaga nakon završetka predstojećih lokalnih izbora?

– Opozicija ima i snagu i volju. Idemo u borbu, najtežu do sada, i iz nje ćemo izaći kao pobjednici. Mislim da je došlo vrijeme i da treba otvoreno da pričamo o tome zašto je Obren do sada bio “vječiti” gradonačelnik. Pored novca koji obezbijedi kroz budžet i sve “opravda” projektima, koji se pretežno poslije jedne kiše ne vide, u Doboju imamo i efekat međunarodne zajednice, koja je iz njima znanih razloga Petrovića bodrila sve ove godine.

Zbog čega bi stranci podržavali Petrovića?

– Svi oni, poput stranih sudija i visokih predstavnika, kao i svi oni koji ne vole i ne žele opstanak Republike Srpske, podržavaju način rada kakav ima Obren Petrović. Podsjetiću vas da se u Doboju Dan Republike Srpske ne obilježava svečano kao što se, na primjer, to radi u Istočnom Sarajevu. Zaista vjerujem da će na lokalnim izborima 2016. građani Doboja biti odlučni i da ničim neće uspjeti da ih ucijene.

O kakvim ucjenama pričate?

– Mislim na takve ucjene kao što su to obećanja o radnim mjestima, sitniš od 50 maraka ili nekakvi paketi. Međutim, čak i da Bošnjaci glasaju za Obrena, njih oko 5.000, kao i nekoliko onih koji su baš zaluđeni njegovom prividnom moći, to će biti nedovoljan broj glasova za Petrovićevu pobjedu.

Nedavno ste otvoreno podržali rad direktorke gradske apoteke, inače članice SDS-a, koja se našla na meti dobojskih vlasti. Možete li nam detaljnije objasniti tu situaciju?

– SNSD uvijek podržava pozitivne i dobre stvari, a tako će biti i ubuduće. Nikad nismo kritikovali nešto što je za pohvalu. Javna zdravstvena ustanova Apoteka “Jovan Jovanović Zmaj” jedna je od rijetkih ustanova čiji rad smo hvalili i uvijek podržavali. Riječ je o ustanovi koja ima 40 zaposlenih radnika i koji redovno primaju platu. Skupštinska većina u Doboju tvrdi da apoteka ima dug, te da ne poštuju Zakon o javnim nabavkama i da su zato smijenili direktorku.

Pa, da li je to tačno?

– Umjesto odgovora, postaviću sljedeća pitanja: Koliko preduzeća u nadležnosti grada negativno posluje, a nikog od tih direktora ne smjenjuju, niti im uvode sankcije? Štaviše, mnoge čak unapređuju! Dalje, zašto poslije poplava gradska vlast za objekte gradske apoteke nije izdvojila ni jednu jedinu marku? Zašto Skupština grada sudi o javnim nabavkama? Zar misle da bi više instance dozvolile takvo kršenje zakona? Ima još mnogo toga.

Dajte nam onda razloge zbog kojih se direktorka Snežana Mićanović našla u nemilosti gradskih vlasti.

– Prema onome što je nama poznato, direktorka Snežana Mićanović nikad nikog nije zaposlila po preporuci SDS-a i gradonačelnika, već isključivo po stručnosti! Za 15 godina svog mandata ta žena je od apoteke napravila reprezentativnu ustanovu. Objekte apoteke je poslije poplave doslovno podigla iz blata! Takođe nam je poznato da je penzionisala suprugu jednog od gradonačelnikovih “bitnih ljudi”, i to protiv njene volje, iako je gospođa imala 40 godina i četiri mjeseca radnog staža. Mićanovićeva nije dozvolila da apoteka bude uništena kao 90 odsto gradskih preduzeća. Takođe, ona nije bila širokogruda prema SDS-ovoj stranačkoj kasi, pa je tako, grijeh za grijehom, postala nepoželjna.

Poznato je da SNSD nema dobre odnose sa DNS-om u Doboju, iako vaše stranke već godinama čine okosnicu vladajuće koalicije na republičkom nivou. Iz stranke Marka Pavića nedavno su poručili da ne žele da prekidaju koalicije koje su uspostavili na lokalnim nivoima.

– Tačno je da saradnja sa DNS-om u Doboju do sada nije bila za pohvalu. DNS nam ovdje nije bio iskren koalicioni partner. Oni su u Doboju podržavali sve odluke gradonačelnika, a jedna od tih odluka bila je i ona o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta. DNS u Doboju takođe nije dao maksimalan doprinos tokom prošlih opštih izbora, što se na rezultatima parlamentarnih izbora i te kako osjetilo. Oni koriste zajedničke resurse SNSD-a i DNS-a u interesu pojedinaca iz SDS-a. To su rijetki primjeri, ali ih ima. Vjerujući u snagu autoriteta republičkih lidera DNS-a, postoji nada da će i dobojski DNS postati iskren koalicion partner SNSD-u na predstojećim izborima.

Vjerujem u preokret i pozitivnu evoluciju!
Iako ste mladi, uspjeli ste da se afirmišete kao jedno od prepoznatljivijih lica u SNSD-u. Imate li ambicije da se kandidujete za gradonačelnika Doboja?

– Moje ambicije su realne i odmjerene, a za takvu ambiciju nemam ni političkog ni životnog iskustva. Trenutno sam potpuno posvećena radu i učešću u gradskoj skupštini, što mi je dužnost, kako prema građanima koji su mi dali svoje povjerenje, tako i prema kolegama, koje su mi pružile šansu da postanem predsjednik Kluba odbornika SNSD-a. U skladu s tim, nastavljam borbu unutar kluba, zasad opozicionog, a uz rad i malo sreće uskoro vladajućeg, jer vjerujem u preokret na lokalnim izborima i osvajanje mnogo većeg broja odborničkih mandata. Voljela bih da se Doboju desi pozitivna evolucija i da ovaj grad postane grad mladosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja. To s trenutnim vlastodršcima nikad neće biti.

Press