On je nakon razgovora sa zamjenikom premijera ruske vlade Dmitrijem Rogozinom rekao je tema bila i vojno-tehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija prije svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

“Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine vidjećete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša vojska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija”, objasnio je Vučić, poručivši “neznalicama”da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju”.

Morate nešto da znate da biste mogli da razumijete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer Srbije.

Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susjedima.

“Nikada nikoga neće Srbija napasati, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na prijetnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa”, istakao je Vučić.

Takođe je zahvalio Ruskoj federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

Rogozin: Prostor za proširenje saradnje u poljoprivredi i građevini

Zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin izjavio je danas da postoji prostor za povećanje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije, a da se od 1. januara otzvorio “prozor saradnje” i u građevinarstvu.

Rogozin je, poslije sastanka sa Aleksandrom Vučićem, poručio da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, kao i da izvoz može da bude i veći.

“Privrede velikih zemlja EU nalaze se u teškom stanju i Rusija se našla u komplikovanom stanju, ali mi vidimo prozor mogućnosti saradnje Srbije i Rusije i to u poljoprivredi…. Odnos između Rusije i Srbije treba što prije da pretvorimo u realan privredni uspjeh”, rekao je Rogozin.

Nada se i da saradnja može da se proširi i na proizvodnju auto dijelova, koji su se do sada proizvodilio u Turskoj, ali je ta saradnja ukinuta zbog sukoba koji je nastao nakon obaranja ruskog aviona.

Kaže da bi i više ruskih turista moglo da obiđe Srbiju, ponovivši riječi Vučića da je za njih Srbija nepoznata zemlja, te da zbog iste, pravoslavne vjere ima prostora i za unaprijeđenje “vjerskog turizma”.

Dodaje i da dvije zemlje podržavaju jedna drugu, da Rusi osjećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu”.

Rogozin je rekao i da se razmišlja o otvaranju helikopterskog centra u Srbiji, jer naša zemlja nije podržala sankcije Rusiji.

Tanjug