Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je u Briselu završena Međuvladina konferencija na kojoj je Srbija otvorila dva poglavlja.

On je dodao da je Srbija otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje.

Otvorena su poglavlja 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a ujedno je poglavlje 25 i zatvoreno. Premijer je čestitao građanima.

Vučić kaže da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, da sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

„Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država“, navodi premijer.

On navodi da bez vitalnih vrjednosti ne bi bilo nas, ni naroda ni građana i ističe da je zbog njih napustio Brisel. „

Nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrednosti čvrstih i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje“, ističe premijer.

Prema njegovim riječima, kompromis Srbija uopšte ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

„Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.

Tanjug