Planirani ulazak stranke Fahrudina Radončića u Savjet ministara BiH doveden je u pitanje zbog hapšenja SBB-ovog kandidata za novog ministra komunikacija i transporta BiH Bakira Dautbašića, saznaje Press!

Neprijatna situacija za Radončića dodatno se zakomplikovala time što je Tužilaštvo BiH preksinoć objavilo brojne dokaze da je lider SBB-a bio direktno umiješan u pritiske na svjedoka tužilaštva u predmetu “Keljmendi”, odnosno da je Radončić, zajedno s Dautbašićem i njegovom nevjenčanom suprugom Bilsenom Šahman, od Azre Sarić, djevojke ubijenog sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, tražio da lažno svjedoči o detaljima u vezi s Delalićevim ubistvom!

Iako predstavnici vladajućih političkih stranaka na nivou BiH juče za naš list nisu željeli precizno da odgovore da li će nastaviti da podržavaju uključivanje SBB-a u vlast, iz njihovih izjava može se zaključiti da je ulazak Radončićevih kadrova u Savjet ministara danas mnogo dalji nego što je bio do prije samo nekoliko dana.

Prvo provjera

– Predloženi kandidati SBB-a prvo moraju proći provjere kod CIK-a i SIPA, a tek potom njihovo imenovanje dolazi na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta BiH. U svakom slučaju, SDS će postupati u skladu sa zakonom – poručuje šefica Poslaničkog kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Aleksandra Pandurević.

Poslanik SDA u istom tijelu, Sadik Ahmetović, za Press je izjavio da ga je “cijela ova priča s Radončićem i Dautbašićem potpuno zatekla”, kao i da će se organi njegove stranke uskoro odrediti o tom slučaju.

– Treba sačekati da nadležni istražni organi prvo završe svoj posao, pa tek potom davati konačan sud – kaže Ahmetović.

Određen pritvor

Sud BiH juče je usvojio prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju jednomjesečnog pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, koje sumnjiče da su počinili krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

– Uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje ih terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak – saopšteno je iz suda.

Šokantni detalji

Inače, što se tiče istrage o slučaju “Dautbašić”, odnosno optužbi da su aktuelni sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH i njegova nevjenčana supruga zastrašivali svjedoka u predmetu “Keljmendi”, Tužilaštvo BiH je na prekjučerašnjem ročištu pred Sudom BiH iznijelo cijeli niz šokantnih detalja o tome kako su Dautbašić i Šahmanova, navodno, pokušavali da utiču na svjedočenje Azre Sarić. Nadležni tužilac Božo Mihajlović, između ostalog, izjavio je da je Tužilaštvo BiH, na osnovu odobrenja Suda BiH, 22. decembra prošle godine počelo s prisluškivanjem mobilnih telefona koje koriste Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman. On je dodao da se iz njihovih presretnutih razgovora jasno može vidjeti namjera da po nalogu Fahrudina Radončića utiču na svjedoka. U svom opširnom izlaganju tužilac Mihajlović je, između ostalog, naveo da su se Bakir Dautbašić i Azra Sarić 15. decembra sastali u stanu Bilsene Šahman, te da je Dautbašić Sarićevoj saopštio da u svom svjedočenju “zaštiti njegovog šefa, Fahrudina Radončića”.

–  Dautbašić, Šahman, ali i Radončić, znali su da postoji mogućnost da je o svemu otvorena istraga, pa su različitim manevrima pokušali da je osujete. Pokušavali su doći do direktora SIPA Perice Stanića, ali i iz drugih izvora saznati da li je istraga otvorena, ko je vodi i druge pojedinosti – izjavio je nadležni tužilac.

Zastrašivanje: Poslaće nekog da te odradi za 5.000 KM

Zahtijevajući od Suda BiH da Dautbašiću i Šahmanovoj odredi pritvor zbog optužbi koje im stavljaju na teret, tužilac Božo Mihajlović je u svom prekjučerašnjem izlaganju otkrio i detalje razgovora koji je s Azrom Sarić vodila Bilsena Šahman.

– Njih dvije su se 17. decembra sastale ispred hotela “Park” u Vogošći i razgovarale u putničkom vozilu Bilsene Šahman. Bilsena je tada rekla da “šef (Fahrudin Radončić) traži da zaštiti i Keljmendija”. U namjeri da utiče na Azru Sarić da bi izvršila naredbu da zaštiti Keljmendija prilikom svjedočenja, rekla joj je da razmisli o sebi i svojoj budućnosti, da razmisli o svojoj karijeri i svojoj specijalizaciji u UKC Sarajevo i da joj je šef poručio da je on narednih sedam godina na vlasti i da će je zaštititi ako ga posluša i ne zakači se s Keljmendijem prilikom svjedočenja. Nakon što je Sarićeva rekla: To ne dolazi u obzir, Bilsena joj je odgovorila: Znaš li koliko je Keljmendi opasan čovjek, poslaće nekoga odozdo da te odradi za 5.000 KM, nakon čega je Azra Sarić prestrašena napustila vozilo – ispričao je Mihajlović.

Press