Sud BiH ukinuo je pritvor lideru Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, osumnjičenom za ometanje rada pravosuđa, i zamijenio ga mjerom kućnog pritvora.

Nakon izlaska iz pritvora, Radončić je ispred Suda BiH izjavio da “provokacija s njegovim hapšenjem neće destabilizovati koaliciju SBB-a i SDA-a.

“Koalicija je stabilna. Provokacija s mojim hapšenjem nije destabilizovala vrlo snažnu i vrlo potrebnu bošnjačku koaliciju koja je u interesu cijele BiH, a ne samo tog naroda”, rekao je Radončić.

Na pitanje šta misli pod politički montiranim procesom odgovorio je: “Vi na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira da vršite pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne i vama nepoznate svjedoke, najbolje znate kako se to naziva.”

Na pitanje ko mu to montira, rekao je da će biti vremena da se o tome razgovara, i da “ovo nije trenutak”.

Rekao je i da još nije pročitao odluku Suda BiH o puštanju na slobodu, ali i da nije njegovo da komentariše sudske presude.

“Time će se baviti moj advokatski tim, a ja kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu. Neka svako radi svoj posao”, istakao je Radončić.

Sud BiH zabranio je Radončiću napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manju od 100 metara.

Ovim mjerama zabranjeno je međusobno kontaktiranje i sastajanje sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva, te su za optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene mjere zabrane.

Ovim mjerama zabranjuje se napuštanje adrese boravišta /Dautbašiću napuštanje područja Kantona Sarajevo, a Šahmanovoj napuštanje BiH/, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice.

Zabrana se odnosi i na sastajanja i kontaktiranja sa ostalim saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, kao i svjedocima koji su već saslušani, te približavanje saoptuženim i svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara.

Radončić i Dautbašić optuženi su za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Bilsena Šahman optužena je za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa, a Zijad Hadžijahić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

SASLUŠAN DIREKTOR OBA-e OSMAN MEHMEDAGIĆ OSMICA

Tužilaštvo BiH saslušalo je direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića u svojstvu svjedoka u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, potvrđeno je sarajevskim medijima u ovoj instituciji.

Јoš nisu poznate okolnosti o kojim je Mehmedagić svjedočio u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH predočilo je Sudu BiH transkripte prisluškivanih razgovora u kojim se spominje i Mehmedagić.

Njega Radončić spominje u kontekstu da će tokom svjedočenja u slučaju Naser Keljmendi, koji se vodi na Kosovu, reći da su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorni Bakir Izetbegović i direktor OBA-e BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica.

Mehmedagić se spominje i u SMS porukama koje su razmijenili Izetbegović i Radončić, a u kojim se Izetbegović “velikim Bogom kune da nema veze s istragom koju Tužilaštvo BiH vodi protiv Bakira Dautbašića”.

“Osmica mi je javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se zaista trude da nam razbiju koaliciju”, napisao je Izetbegović Radončiću.

Agencije/RTRS