Dvojica pristalica ISIS-a snimljena su u jednom restoranu u Londonu kako tokom obroka gledaju propagadani video o pogubljenjima “Džihadi Sida”. Dok jedu, dvojica simpatizera ISIS-a, smiju se i komentarišu video, prenosi danas Daily Mail.

Kako navodi Daily Mail na snimku su Mohamed Šamsudin i Abu Halima i prijatelji su islamiste Abu Rumajsaha, od ranije poznatog egzekutora Islamske države. Na snimku koji Šamsudin i Abu Halima gledaju prikazuje je pogubljenje u kojem “Džihadi Sid” odrubljuje glavu čovjeku pored bazena i zatim tijelo pada u vodu.

Abu Rumajsah (32), sa kojima su povezana dvojica džihadista na snimku, osumnjičen je za propagiranje ideja Islamske države u Velikoj Britaniji. Rumasajah je bio na listi osumljičenih, privođen je, ali je nakon toga pobjegao iz zemlje i otišao da se bori na strani islamista.

Prije nego što je pobjegao u Siriji,  Rumajsah je objavio propagadni video kao muslimani trebaju da vladaju Velikom Britanijom te kako treba eliminisati britansku kraljicu.

Dvojica njegovih saradnika Šamsudin i Halima, nastavljaju i dalje da propovjedaju ideje ISIS-a i da regrutuju nove borce Islamske države u Londonu, navodi dalje Daily Mail.

Šamsudin i Halima su ranije privođeni zbog sumnji u povezanost sa ISIS-om, međutim nisu optuživani i pušteni su na slobodu.

NN, Daily Mail