Osmorica vehabija koji su krajem prošle godine bili uhapšeni u akciji “Rez” zbog sumnje da su planirali i finansirali terorističke napade, kao i da su pojedini među njima vrbovali zaluđenu bošnjačku omladinu za odlazak na strana ratišta, juče je trebalo da budu pušteni na slobodu. Doduše, uz određene mjere zabrane. Džaba ste krečili, rekao bi neutralni posmatrač još jednog u nizu primjera gdje tužilaštvo i policija optužuju i hapse, a sudovi oslobađaju osumnjičene za najteža krivična djela.

Uzgred rečeno, prije pomenute osmorke na slobodu su, gotovo odmah nakon hapšenja, bila puštena još trojica osumnjičenih za veze s terorizmom, čime je još jedna spektakularna policijska akcija doživjela prozaičan epilog. Nije zgoreg napomenuti da se među uhapšenim, a zatim oslobođenim, vehabijama nalazi priličan broj starih sudskih mušterija, odnosno likova koje svako malo hapse i povezuju s tzv. Islamskom državom, a nije isključeno da su neki među njima već nabrali korisna iskustva iz Sirije i Iraka, da bi se zatim vratili u voljenu zemlju i nastavili da ih prenose.

Nekako sve mislim da u budućnosti, a možda već danas, kao mjeru sudske zabrane, više nema smisla oduzimati pasoše i ostala lična dokumenta “braći” sa izduženim bradama i skraćenim pantalonama. Čemu sve to? Ako radikalni islamisti zaista namjeravaju nekoga da roknu ili da kakvu školu ili bolnicu dignu u vazduh, atmosfera koja se stvara u BiH sve više odgovara težnjama svakog čestitog vjerskog fanatika da u stilu mučenika odjezdi s ovog svijeta.

Uzalud smo se nadali i vjerovali da je sijanje mržnje i zagovaranje novih sukoba, s one bošnjačke strane, rezervisano samo za marginalce tipa Seada Zubanovića, Fatmira Alispahića ili opskurno društvo koje piše bolesne tekstove i kolumne po portalima čija imena ne zavređuju čak ni najmanju reklamu. Šta da radiš kad isti, ako ne i gori, rječnik koristi čovjek s titulom univerzitetskog profesora, koji studentima u Zenici predaje sociologiju i koji mrtav hladan tvrdi da je RS “najkrvavije parče zemlje na planeti”? Zbog čega bi bilo koji čestiti islamski fanatik u BiH, koji teži da u stilu mučenika odjezdi s ovog svijeta, poslije višegodišnjeg ispiranja mozga o “genocidnom” i “najkrvavijem parčetu zemlje na planeti”, poželio da mu se težnje ostvare u Siriji?

Press