Marko Јurič, voditelj emisije Markov trg na hrvatskoj Z1 TV, šokirao je dio gledalaca govorom mržnje, kada je pri odjavi upozorio građane na oprez, posebno žene sa djecom, kada prolaze pored pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu gdje, kako je rekao, stoluje četnički vikar.

Zbog posljednjih Јuričevih izjava i širenja mržnje glavni urednik TV Studenta, poznati filmaš i novinar Igor Mirković je na svom Fejsbuk profilu objavio da je protiv voditelja podnio prijavu zbog širenja mržnje, prenio je portal

“Upravo sam podnio prijavu Agenciji za elektronske medije zbog emisije Markov trg televizije Z1, zbog širenja govora mržnje u odjavi (urednik poziva gledaoce da budu oprezni kada prolaze Cvjetnim trgom, jer je tamo pravoslavna crkva u kojoj su četnici koji im mogu nauditi)”, naveo je Mirković i dodao:

“Nikada nisam molio da se bilo koji moj post dijeli, ali ovoga puta vas molim da to učinite. Svako od vas, ko osjeća potrebu, može podnijeti sličnu prjavu. Uzeće vam pet minuta vremena, a osjećaćete se bolje”.

Inače, Јurič je u sekretarijatu novoosnovanih Hrvatskih novinara i publicista, koji su predstavljeni kao snažan pandan Hrvatskom novinarskom društvu.

A odjavljujući spornu emisiju, Јurić je rekao:

“Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni pošto je u blizini Crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šetate Cvjetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniru svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu”.

Јurič još i predložio da bi možda bilo dobro da se to mjesto obilježi tablama na kojim bi pisalo: “Pazi oštar četnik u blizini”.

Tanjug/RTRS