Koalicija za borbu protiv mržnje “Prva tolerancija” Prijedor i ove godine pozvaće sve političke subjekte koji će učestvovati na lokalnim izborima u oktobru da potpišu sporazum o etičkom ponašanju s ciljem da se u predizbornim aktivnostima ne koristi govor mržnje, najavila je danas u Prijedoru Željka Mirković iz banjalučke kancelarije OEBS-a.
Na sastanku koalicije “Prva tolerancija” sa predstavnicima lokalnih institucija i medija, Mirkovićeva je podsjetila da je u izbornoj 2016. takav sporazum u Prijedoru potpisalo 10 političkih subjekata, a u 2018. godini 12.

Ona je podsjetila da je u 2015. godini u Prijedoru registrovano 11 incidenata motivisanih mržnjom i predrasudama, u dvije naredne godine nije ih bilo, dok je u 2018. zabilježen jedan, a 2019. tri incidenta.

Zoran Inđić iz Policijske uprave /PU/ Prijedor rekao je da su velike mogućnosti prevencije i da građani i civilni sektor zaista mnogo mogu uraditi na sprečavanju incidenata počinjenih iz mržnje i predrasuda, a od velikog značaja je i uloga medija, posebno u sprečavanju širenja dezinformacija.

Koordinator “Prve tolerencije” Azra Pašalić rekla je da ovu mrežu čini 17 subjekata među, kojima je 14 nevladinih organizacija i troje pojedinaca zainteresovanih za promociju uvažavanja različitosti.

“Za ovih sedam godina koliko djelujemo smanjuje se broj incidenata motivisanih mržnjom i predrasudama i to dijelom smatramo i svojim uspjehom, jer nije bezbjednost u nadležnosti samo policije nego svaki pojedinac može učiniti mnogo na prevenciji takvih djela”, navela je Pašalićeva.

Na današnjem sastanku predstavljeni su rad Koalicije za borbu protiv mržnje “Prva tolerancija” Prijedor, Akcioni plan prevencije djela počinjenih iz mržnje i predrasuda za period do 2021. godine i internet stranica “Supergrađani i supergrađanke – promocija pozitivnih priča”.

Agencije