Danijel Drljača (26), profesor fizičkog vaspitanja iz Prijedora i profesionalni vojnik Oružanih snaga BiH nedavno je ostvario pravi podvig nakon što je treću godinu za redom prvi doplivao do bogojavljenskog Časnog krsta u hladnoj rijeci Sani.

Inače, to se premijerno desilo 19. januara 2014. godine kada je u Prijedoru nakon više decenija obnovljen običaj plivanja za Časni krst na veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

– Iako sam te godine htio da plivam u Banjaluci, prihvatio sam poziv prijatelja i kolege Igora Suvajca, koji je sve organizovao u našem gradu. Na kraju sam bio najbrži od 41 učesnika i dobio zlatnik koji ima motive rođenja Isusa Hrista i grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do koga sam doplivao. Bilo je hladno. Temperatura vode u Sani iznosila je 8,6 stepeni, a vazduha 19 stepeni Celzijusovih – pamti Drljača.

Drugi zlatnik je osvojio naredne godine u konkurenciji 55 plivača.

– I tada je prije čina plivanja služena bogojavljenska liturgija u našoj Crkvi Svete Trojice i obavljen čin osveštanja vode. Inače, uvijek se pliva 33 metra što simbolizuje godine Isusa Hristosa, a zanimljivo je bilo što je tada bilo jako teško plivati zbog ogromnog vodostaja Sane. Voda me je tako odnijela skroz ispod gradskog mosta, a krst je gotovo sam doplivao u moje ruke – prisjeća se Danijel.

Kako god, Drljača je rekordni treći put prvi do Časnog krsta doplivao nedavno uprkos tome što je razmišljao da se ne takmiči.

– I ovaj put bih čestitao svim momcima koji su se odvažili da plivaju u ovim teškim vremenskim uslovima. Iako mi, Bogu hvala, ova treća pobjeda mnogo znači i predstavlja novu veliku čast, smatram da smo svi pobjednici i dobitnici jer nije riječ o takmičenju već o plivanju koje ima vjerski karakter. Dakle, glavno je učestvovati a ko će pobijediti manje je važno – naš sagovornik.

Otkriva da će na sljedeće Bogojavljenje u Prijedoru biti samo posmatrač.

– Mislim da su tri godine dovoljne. Neka drugi nastave tradiciju plivanja i obilježavanja ovog pravoslavnog praznika. Usotalom, ja sam se uvjerio u izreku da oni koji prvi stignu do Časnog krsta imaju sreću i zdravlje tokom cijele godine. Eto, prije dvije godine sam sa kolegom Suvajcem osnovao plivački klub “Delfin”, lani sam pronašao djevojku s kojom imam stabilnu vezu a i zaposlio sam se u Oružanim snagama BiH – ističe on.

Podsjećamo, na ovogodišnje bogojavljensko plivanje u Prijedoru koje se održava na dan “kada se Božija ljubav javlja“ prijavilo su se ukupno 44 plivača iz Prijedora, Kozarske Dubice i Sokoca. Temperatura Sane je bila četiri a vazduha minus šest stepeni Celzijusova. U manifestaciji koja postaje tradicionalna učestvovali su članovi kulturno-umjetničkih društava “Dr Mladen Stojanović” i “Kozara”, hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave koji su uz lokalnu Crkvenu opštinu bili pokrovitelji događaja.

Niko se nije prehladio!

Drljača otkriva da za plivanje do Časnog krsta ne treba prolaziti posebne pripreme.

– Mi skidamo garderobu pet minuta prije plivanja, aklimatizujemo se, malo pokvasimo, uzmemo po gutljaj rakije i odlazimo u vodu. Nakon izlaska, puca nas adrenalin i uopšte ne osjećamo hladnoću. Onda idemo u šator na sušenje i presvlačenje, gdje nas malo drma groznica, pa na svečani ručak, tople čajeve i kuvanu rakiju – kaže Danijel i naglašava da se, prema njegovim informacijama, niko od učesnika u proteklim godinama nije prehladio poslije plivanja.

Press/Bojan REČEVIĆ