Nekadašnji pukovnik JNA doktor Vaso Predojević, danas penzioner u Ljubljani, napisao je knjigu „Ponor zla“ posvećenu Podgrmeču i ljudima iz ovog kraja, koji su kroz burnu istoriju i balkanske ratove stajali na braniku patriotizma i otadžbine, počevši od solunskih dobrovoljaca, nosialca partizanske spomenice i narodnih heroje, sve do junaka u poslednjem ratu.

Posebno mesto u pomenutoj knjizi čija je promocija zakazana za večeras (18 časova) u Pozorištu Prijedor zauzimaju i imena slavnih potomaka koji su u različitim društvenim delatnostima i granama nastavili da pronos eslavu svojih slavnih predaka. Tako će se čitala u knjizi susresti i sa legendarnim fudbalerom i trenerom Radomirom Antićem koji koren vuče sa Grmeča, njegov ujak po kojem je dobio i ime jeste Rade Brkić iz Jelašinovaca kod Lušci Palanke.

Korene iz Podgrmeča vuku i svetski prvaci do 20 godine braća Vanja i Sergej Milinković-Savić, legendarni kapiten Borca Milorad Bilbija i njegov sin Nemanja, takođe fudbaler, bivši igrač Zemuna i Borca Đorđe Inđić, zatim trenutno najbolji strelac mađarske lige vaterpolista Ivan Basara čiji je deda Nikola Nikica Basara komandovao vojnom paradom u Beogradu 1966. godine, a potomci su solunskog dobrovoljca…

Najpoznatija rukometna porodica u Prijedoru je Miljuš – Dušan, Aleksandar, Nebojša, Milan i Andrej – čiji je predak revolucionar Simo Miljuš. U knjizi „Ponor zla“ mnogo toga je rečeno i o Branku Ćopiću, Ružici Sokić, Svetislavu Basari, Milančiću Miljeviću, Petru i Mihajlu Škundriću, Milanu Daljeviću, Đurađu Predojeviću…

-Došao sam na ideju da budućim generacijama sačuvam podatke i imena naših heroja, zaslužnih građana, sportista, umetnika, pisaca… Odlučio sam se da napišem knjigu „Ponor zla“ u kojoj opisujem i sve ono što se događalo tokom drugog svetskog rata, pogotovo „Šušnjar 1941“ kada je ubijano nedužno stanovništvo, kao i u nemačkoj ofanzivi 1943. godine – istakao je autor dr. Vaso Predojević koji u Prijedor stiže direktno iz Slovenije.

U prigodnom programu u Pozorištu Prijedor promociju će da otvori sanski pesnik i pisac Boro Kapetanović, a nastupiće i glumac prijedorskog pozorišta Željko Kasap. O knjizi će, pored autora, govoriti i recenzent Ranko Pavlović.

prijedor24h