Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je sloboda riječ koja ostaje zajednička za sve Srbe i istakao da je Sveti Sava učinio sve da Srbi imaju svoj identitet.

On je rekao da je činjenica da je Sveti Sava kod Srba i simbol za slobodu kojoj je srpski narod uvijek težio, osvajao, sa ogromnim gubicima kroz istoriju, ali nikada nije težio i borio se za slobodu da bi drugi bili potlačeni i nikada nije želio neslobodu za druge.

“To je jedino što nam treba. Tome nas je učio Sveti Sava koji kod Srba ima nezamjenjiv značaj, naš praotac, čovjek koji je učinio sve da Srbi imaju svoj identitet, znajući da će razvoj Crkve, prosvjete, jezika i pisma osigurati naš identitet kroz istoriju”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska, koja je nastala u procesu raspada bivše zajedničke zemlje, rezultat narodnog htijenja i borbe za slobodu ljudi sa tog prostora, Srba koji su htjeli slobodu da ne bi bili potlačeni.

On je istakao da je zato Republika Srpska danas okrenuta razumijevanju, dovoljno široka da prihvati sve druge različite, koji žele da žive slobodno, bez ikakvih ograda, zabrana ili uslovljavanja.

“Mi nismo upereni protiv bilo kakvog djelovanja i želje da nekome nametnemo naša prava i mišljenje, ali smo spremni da se za naša prava, koja su nesumnjivo dio međunarodnog prava oličenog kroz Dejtonski mirovni sporazum, istrajno borimo svim političkim i pravnim sredstvima. Republika Srpska će živjeti i nema načina da bude ukinuta. Republika Srpska može samo da bude sigurnost i za one koji nisu Srbi da će na tom prostoru trajno vladati mir, jer želimo da u regionalnom smislu upravo to obezbijedimo”, istakao je Dodik.

On je naveo da trajno opredjeljenje ostaju orijentacije evropskog standarda, načina razmišljanja i življenja.

“Evropski procesi danas ne izgledaju kao prije desetak godina u Republici Srpskoj i BiH. Mi želimo samo jedno – da u tim procesima Republika Srpska bude faktor, da bude viđena, da ne bude zaobiđena – ni manje ni više od onoga što je naše ustavno pravno”, poručio je Dodik tokom akademije u skopskom “Noviot star teatru”.

On je naglasio i da Republika Srpska jeste i sve više će biti sinonim za slobodu kojoj teži srpski narod, ma gdje bio.

“Mi smo našu borbu za ustavnu poziciju srpskog naroda i Republike Srpske u BiH završili. Mi se bavimo realizacijom naših prava naše slobode i onoga što je zajednički interes svih”, naveo je Dodik.

Dodik je zahvalio makedonskom predsjedniku Nikoli Gruevskom za poruke razumijevanja i shvatanja, kao i želje da se zajedno gradi budućnost.

“Sloboda je nešto što nas okuplja i danas ovdje, sloboda da se naša srpska nacionalna zajednica okupi u okviru Republike Makedonije, slobodno izrazi svoj identitet, mišljenje, stav, slobodno se politički organizuje, sarađuje sa institucijama države u kojoj su građani. Ponosan sam što danas ovdje mogu još jednom da izrazim prijateljstvo prema ovoj zemlji i narodu. Hvala Makedoniji što je imala razumijevanja da Svetog Savu uvrsti kao nacionalni praznik. Neka živi Republika Makedonija i srpski narod u Makedoniji i gdje god bio”, poručio je predsjednik Srpske.

SRNA