Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da je u BiH na djelu zloupotreba borbe protiv korupcije i da je djelovanje Tužilaštva BiH farsa, a glavna meta je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i priprema terena za udar na Srpsku, da se ona oslabi.“Sve što se dešava u BiH, od sporova i sudskih postupaka koji su pokrenuti, delovanja tužilaštva na polju takozvane borbe protiv korupcije, do sistemskog kriminala, zapravo je farsa”, rekao je Anđelković.

On je ocijenio da nije riječ ni o čemu drugom, osim o pripremi terena za udarac na Republiku Srpsku.

“Pošto je Milorad Dodik kao predsednik Republike Srpske pokazao da je `čvrst orah`, da je neko ko ne dozvoljava centralizaciju BiH i obesmišljavanje Srpske, onda je taj udar personalizovan kroz njega, te će i Dodik biti meta”, naveo je Anđelković.

Prema njegovim riječima, ovo što se trenutno dešava jedan je od načina da se “udari” na Dodika, a sutra će vjerovatno biti traženi neki novi načini.

Anđelković napominje da su zapadni centri moći, uz asistenciju Sarajeva i bošnjačkih ekstremista, najprije pokušali da organizuju “narandžastu revoluciju” u Srpskoj, ali nisu uspjeli.

Nakon toga probali su da pridobiju određene političke snage u Srpskoj sa kojima bi postigli svoje ciljeve, međutim, ni to im nije pošlo za rukom.

“Pokazalo se da je narod zreo i da nije spreman da žrtvuje Republiku Srpsku zbog bilo kakvih političkih igara”, istakao je Anđelković.

On je naveo da sada počinje jedna vrsta demagoškog populističkog napada, gdje se, koristeći nezadovoljstvo ljudi zbog teškog položaja, podmeće priča da je vrh Srpske kriv za sve i da se bogatio dok je narod siromašio.

Anđelković je napomenuo da je u tranzicionim vremenima bilo raznih sistemskih mana sa svih mogućih strana, i u Srbiji, i u Češkoj, i u Republici Srpskoj, i drugim zemljama, te da je to uobičajeno.

“Međutim, predimenzioniranje takvih stvari ima za cilj političku zloupotrebu sa ciljem rušenja Republike Srpske. Da je neko drugi predsednik, a ne Dodik, i da je branio Republiku Srpsku, i on bi na isti način bio napadnut”, istakao je Anđelković.

On smatra da bi sva haranga protiv Dodika nestala, ako bi predsjednik Srpske sutra pristao da “igra na muziku” koju sviraju iz Vašingtona i Brisela, odnosno ako bi pristao da pokvari odnose sa Rusijom, da se distancira od Srbije i pristane na centralizaciju BiH i njen ulazak u NATO.

“U tome je cela priča. Zloupotrebljava se borba protiv korupcije zbog nametanja svega onoga što su bošnjački ekstremisti, podržani od strane NATO, želeli početkom 90-ih godina da postignu oružjem, a nisu uspeli, i sada pokušavaju drugim sredstvima da dobiju unitarnu Bosnu”, zaključio je Anđelković.

SRNA