Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da nije sporno da postoje planovi usmjereni ka rušenju Republike Srpske i da je cilj zapadnih stratega da posvađaju Srbe, ali da je bitno da se na vrijeme javnost upozori da slijedi veliki udar na Srpsku početkom sljedeće godine i da se nađe nacionalni konsenzus o odbrani Republike.

“Ono što je verovatno jeste da će njihov udar biti selektivan i da će biti usmeren, prije svega, ka /predsjedniku Republike Srpske Miloradu/ Dodiku i rukovodstvu Srpske, jer su shvatili da ništa ne može da se postigne ako se Srpska napada frontalno”, rekao je Anđelković Srni.

Anđelković je istakao da je bitno povesti svestranu kampanju cijelog srpskog društva, zvanične Banjaluke, zvaničnog Beograda i Srpske pravoslavne crkve /SPC/, da bi se apelovalo da politički faktori u Republici Srpskoj nađu jednu vrstu nacionalnog konsenzusa o odbrani Republike.

On je naveo da se ne može do detalja znati šta stvarno planiraju evroatlantski centri moći koji žele da unište Republiku Srpsku, ali da se može naslutiti.

“Srbi zajednički, dok su složni, uvek mogu da odbrane Republiku Srpsku. Zato je cilj zapadnih stratega da posvađaju Srbe, da stvari predstave kao međusrpski sukob opozicije i vlasti, odnosno sukob sa navodnim kriminalom, nedemokratskim strukturama vlasti”, naveo je Anđelković.

Ako tako zavade Srbe, onda će, kaže on, Republika Srpska izgubiti snagu i, vjerovatno, u prvoj fazi biće srušen Dodik, a u drugoj fazi biće centralizovana BiH, odnosno Republika Srpska biće svedena na puku formu.

“Zato je bitno da se na vrijeme javnost upozori, da ono što sledi – a to je veliki udar na Republiku Srpsku početkom sledeće godine – nema nikakve veze sa partijskim neslaganjima, opredeljenjima ili kritičkim odnosnom prema vlasti”, rekao je on.

Anđelković je ocijenio da se to samo zloupotrebljava, da bi Republika Srpska bila srušena srpskim rukama, da bi se Srbi sami nahuškali na međusobne borbe.

“A onda bi jednim Srbima pomagala međunarodna zajednica i bošnjački faktori protiv drugih Srba, a cenu bi platila Republika Srpska, koja bi bila svedena posle svega toga na administrativnu jedinicu, bez ikakvih državotvornih ingerencija”, dodao je Anđelković.

Anđelković je poručio da Srbi mogu da se dijele oko svega drugog ali ne smiju oko Republike Srpske.

“Ne sme se dopustiti da jedni Srbi sa pozicije Sarajeva jurišaju na Republiku Srpsku”, rekao je Anđelković, navodeći da bez Srpske neće biti srpskog naroda u BiH i dogodiće mu se isto što se desilo Srbima u Hrvatskoj, odnosno Republici Srpskoj Krajini.

SRNA