Ponovo ataci na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Odlukom sudskih vlasti u ovoj državi počelo je oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve. U ponovljenom postupku Osnovni sud u Podgorici donio je odluku da Mitropolija crnogorsko-primorska preda državi crkvu Svetog Velikomučenika Dimitrija na Kruševcu u Podgorici. Crkva se nalazi u blizini nekadašnjeg dvorca kralja Nikole.

Osnovni sud u Podgorici već je ranije donio sličnu presudu koju je Viši sud u ovom gradu ukinuo i vratio na ponovno razmatranje. Iz Mitropolije poručuju – neće dozvoliti da neko uzima njihovu imovinu. Slična poruka i iz Nove srpske demokratije.

Odluku Osnovnog suda u Podgorici koju je potpisao sudija Danilo Јegdić u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ocjenjuju kao skandaloznu i nezakonitu. Poručuju da odluka nije pravosnažna. Iskoristiće, kažu, sva redovna i vanredna pravna sredstva i pokrenuti sve postupke kako bi zaštitili hram koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.
“Nijedna normlana crkva ili vjerska zajednica pogotovo tradicionalna nema namjeru da svoje bogoslužbene objekte predaje bilo kome oni ne pripadaju, naravno hramovi otvoreni za sve vjernike ,za sve njude dobre volje, ali zna se kakav je poredak u svetim crkvama i ko i kako obavlja bogosluženja u njima”, rekao je Velibor Džomić,, podgorički paroh.

Posljednjim pokušajem otimanja hrama Mitropolije crnogorsko-primorske vlast želi da pošalje novu poruku SPC – smatra Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije. To je poruka, kaže Mandić, da SPC mora da podržava projekte režima – učlanjenje Crne Gore u NATO, udaljavanje od tradicionalnih saveznika kao i udaljavanje od pravoslavne zajednice.

“Nemamo dilemu ni povjerenje u sudstvo u Crnoj Gori tako da će donositi presude kakve bude naređivao šef režima, možda on procijeni da je suviše opasno igrati se sa takvim pitanjem u Crnoj Gori, i dozvati pameti i odustati od onoga što je započeo”, naveo je Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije.

A, udar na sve što u svom imenu ima riječ srpski odavno je prisutan na tlu Crne Gore. Prvo je izbačen srpski jezik, pa je ćirilica postala nepoželjna. Ataci na sveštenstvo, kao i njihov progon nisu rijetki u ovoj državi. Imovina srpske pravoslavne crkve odavno je na meti države. Ovoga puta vlast u Crnog Gori poziva se na Zakon o državnoj imovini po kojem sva imovina dinastije Petrović Njegoš predstavlja državnu imovinu. Zaboravljaju pri tome, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske, da kralj Nikola koji je ktitor crkve Svetog Velikomučenika Dimitrija na Kruševcu u Podgorici, izgrađene krajem 19. vijeka, nigdje u svom testamentu ne pominje da je ova crkva imovina dinastije Petrović Njegoš.

RTRS