Iz Sarajeva stiže novi do sada najjači pokušaj da se sva nepokretna i pokretna imovina u Republici Srpskoj uknjiži kao državna imovina BiH.

Prijedlog Zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom BiH, čiji su predlagači bošnjački poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović, neprihvatljiv je za RS jer nema ustavni osnov u Ustavu BiH.

Iz Vlade RS za RTRS poručuju da udruženi pokušaj bošnjačkih političara da RS oduzmu teritoriju, šume, poljoprivredno zemljište, rudna i druga prirodna bogastva, neće proći i pozivaju srpske poslanike da predloženi zakon odbiju na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

“Vjerujem da ovaj zakon neće dobiti podršku u daljoj proceduri, ali u slučaju kad bi se usvojio predloženi tekst Republika Srpska bi praktično ostala bez svoje teritorije, što je zapravo pravno nemoguće”, rekao je Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde RS.

Za usvajanje Prijedloga zakona o korišćenju i upravljanju imovinom u svojini BiH ne postoji osnov u Ustavu BiH, izjavio je savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević.

“Ustavni osnov na koji se pozivaju predlagači, Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović, govori o međunarodnom subjektivitetu BiH i nema nikakve veze sa predloženim zakonom. Uređivanje imovinskih i obligacionih odnosa i zaštita svih oblika svojine je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske”, pojasnio je Kovačević.

On je istakao da predlagači ovog zakona nisu uvažili činjenicu da odredba Ustava Srpske glasi – teritorija Republike Srpske je jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva.

Preglasavanjem srpskih članova Ustavnopravne komisije juče je usvojen zakon kojim se od RS otimaju šume, vode, rude i druga prirodna bogastva, javni putevi, željeznice i kulturno-istorijska dobra.

RTRS