Nedemokratski i antidejtonski potez Kristijana Šmita zahtijeva jedinstven odgovor svih političkih partija iz Republike Srpske, i vlasti i opozicije, jer je u pitanju opstanak Srpske i očuvanje njene dejtonske pozicije, poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

“Čak ni /bivšem visokom predstavniku u BiH/ Pediju Ešdaunu nije padalo na pamet da šume, rijeke, poljoprivredno i šumsko zemljište proglasi imovinom BiH. Na sajtu OHR-a nalazi se spisak državne imovine BiH koju je popisao OHR, a koja obuhvata imovinu dobijenu sukcesijom i imovinu čiji je titular bila Socijalistička Republika BiH. Za tu imovinu postoji pravno uporište da se tretira kao imovina BiH, ali za poljoprivredno i šumsko zemljište, rijeke i šume nema uporišta ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu, niti i u jednom međunarodnom pravnom aktu koji je potpisala BiH”, istakao je Nešić.

On je upozorio da bez jedinstva neće biti ni Republike Srpske, saopšteno je iz DNS-a.

Nešić je ocijenio da se Šmitovom odlukom dalje destabilizuje situacija u BiH, te da ovakav potez nije nimalo dobronamjeran, ni prijateljski prema BiH i dodatno komplikuje unutrašnje odnose.

“Nepojmljivo je da se jedan čovjek u 21. vijeku postavlja iznad zakonodavca, kao izvorišta demokratije i volje naroda. Još neshvatljivije je da se rješenja nameću državi u srcu Evrope. Hajde onda da raspustimo sve izabrane organe, da ne bacamo pare na izbore i plate, i da kažemo da nama upravlja neko drugi, da smo protektorat i neka protektor preuzme i odgovornost za probleme koje ovde sije”, rekao je Nešić.

Njemački diplomata Kristijan Šmit rekao je juče da je “obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”, a koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi sutra trebao da stupi na snagu.

Autor: SRNA/banjaluka.net