Jedan čovek je nastradao u eksploziji u putničkom avionu iznad Somalije juče ujutru, a očevici tvrde da je nesrećnog putnika zahvatila vatra, a zatim je ispao iz letelice sa visine od 3.300 metara. Avionom je upravljao srpski pilot Vladimir Vodopivec (64) koji je uprkos eksploziji uspeo da “izvede nemoguće” i da bezbedno prizemlji letelicu.

Avion komapnije “Dalo erlajns” prizemljen je pet minuta nakon poletanja juče ujutru u Mogadišu, nakon što je glasna eksplozija napravila veliku rupu u trupu letelice. Iako su isprva medij javili da niko nije nastradao, te da je smao jedna osoba lakše povređena, somalijske vlasti danas jvaljaju da je ugljenisano telo starijeg muškarca nađeno kod grada Balada, nedaleko od aerodroma u Mogadišu. To je potvrdio Mohamed Hasan, policajac iz ovog malog grada.

rupa u avionu

Očevci tvrde da su videli telo obavijeno plamenom kako pada, pa se zato sumnja da je u pitanju jedan od 74 putnika ovog aviona. Od preostalih putnika je samo dvoje povređeno, prevashodno zahvaljujući majstorskom prizemljenju našeg pilota, prenose strani mediji.

Putnicii kažu da se avionom prolomila glasna eksplozija, i da se nakon toga par minuta nije videlo ništa izuzev dima. Nastradali čovek je verovatno u tom trenutku isisan kroz rupu koju je napravila eksplozija, a vlasti istražuju da li je u pitanu bio pokušaj terorističkog napada, prenosi CNN. Među putnicima je bilo 70 turskih državljana.

Stručnjaci kažu da je eksplozija izazvala ovako malo štetu jer avion nije bio na velikoj visini. Da je do eksplozije došlo koji minut ranije, posledice bi verovatno bile mnogo veće. Upućeni izvori navode da iza ovakvog napada može da stoji somalijska ekstremistička grupa al-Šabab, koja širi teror po celoj naciji.

Svetski mediji su procenili da je srpski pilot “učinio nemoguće” bezbedno prizemljivši letelicu nakon ovakve eksplozije.

– Mislim da je reč o bombi, ali na sreću nije oštećen upravljački sistem, pa sam mogao da se vratim i sletim na aerodrom. Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo – rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju.

24sata