On je rekao da iz Tužilaštva BiH ovi dokumenti nisu proslijeđeni medijima.

“Tužilaštvo BiH postupa u skladu sa zakonom. S obzirom na to da dokumenti nisu dati iz Tužilaštva BiH, Tužilaštvo će izvršiti provjere svih aktera u postupku koji su ih mogli ustupiti”, navedeno je Grubešićevom odgovoru “Dnevnom avazu”.

List konstatuje da ovaj stav dolazi nakon što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) Milan Tegeltija juče izjavio da su objavom transkripata dijela prisluškivanih razgovora iz procesa lideru SBB-a narušena njegova ustavom zagarantovana prava, te da bi pod hitno trebalo provesti istragu o tom pitanju.

Navedeno je i da je sarajevski portal “Kliks” samo tri i po časa nakon hapšenja lidera SBB-a objavio transkripte presretnutih razgovora između Radončića i sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH Bakira Dautbašića.

Kako navodi “Avaz”, u ovom slučaju teško se može govoriti o odgovornosti medija za prenošenje transkripata u javnosti prije nego što su prezentovani u Sudu BiH, ali može o odgovornosti onih koji su omogućili da transkripti dospiju u javnost.

SRNA