Poslanik SNSD-a i bivši predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić, prije dva dana je žestokom diskusijom o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi “prijatno” iznenadio i javnost i kolege poslanike. Radojičić je iznio niz ozbiljnih zamjerki na račun pomenutog zakona, koji je doživio pravi fijasko jer su ga žestoko kritikovali i vlast i opozicija. Ipak, javnost je mnogo više nego na zamjerke na račun samog zakona zainteresovana za motiv koji je pokrenuo Radojičića da poslije više od godinu dana prekine “zavjet ćutanja”.

Skupštine se veoma rijetko javljao za riječ, a u javnosti nije istupao gotovo nikako. Radojičić se nije javno oglašavao o veoma važnim pitanjima, poput, recimo, šokantne presude Ustavnog suda BiH i niza drugih tema, zbog čega je javnost i zaintrigirana pitanjem šta mu je toliko zasmetalo u zakonu o lokalnoj samoupravi.

Prema tvrdnjama opozicionih poslanika, Radojičićeve kritike zakona o lokalnoj samoupravi su opravdane jer je predloženi nacrt zakona toliko loš da je čudno što je uopšte upućen u Skupštinu. Naši sagovornici ističu da Radojičićeva kritika nije slučajna jer je riječ o zakonu koji je predložila DNS-ova ministarka Lejla Rešić. S druge strane, u vladajućoj koaliciji vlada svojevrsni muk, pa veoma upadljivo izbjegavaju da govore o iznenadnoj govorljivosti Igora Radojičića.

Pritisnut primjedbama

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo kaže da činjenica da je i Igor Radojičić odlučio da progovori i iznese kritike za zakon o lokalnoj samoupravi najbolje pokazuje koliko je taj nacrt loš.

– Pored toga, Radojičićeva kritika ovog zakona dodatno pokazuje koliko su narušeni odnosi između SNSD-a i DNS-a. On je sigurno pritisnut kritikama iz svoje stranke da je neaktivan, pa je vjerovatno i zbog toga odlučio da pokaže da je živ i da postoji, kao i da u narednom periodu na njega treba računati – kaže Brčkalo.

Prvi poslanik PDP-a smatra da je moguće da Radojičić kritikom zakona o lokalnoj samoupravi želi da pokaže da se razumije u tu problematiku, sa krajnjim ciljem da dobije stranačku kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, čime bi sigurno ojačao i svoju unutarstranačku poziciju.

Pokazuje da je stručan

– Radojičić se kritikom ovog zakona neće previše zamjeriti svojima u SNSD-u zato što je zakon predložila ministarka iz DNS-a. Ruku na srce, znao je Radojičić oštro kritikovati i zakone koje je predlagao Zoran Tegeltija, ali u ovom slučaju mu se spojilo ugodno s korisnim. Ipak, suština je u tome da je nacrt zakona toliko katastrofalan da se ne može pretjerati sa kritikama na njegov račun – kaže Brčkalo.

Slično mišljenje dijeli i poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak, koji kaže da je zakon izuzetno problematičan, tako da je u pravu svako ko je uputio kritike na njegov račun.

– Što se tiče Radojičića, čini mi se da je svojom kritikom htio da pokaže da je stručan kada je u pitanju funkcionisanje lokalnih zajednica, a svakako je uticalo i to što je zakon, grubo rečeno, DNS-ov. Ja sam ranije rekao da Igor Radojičić najviše govori kada ćuti o politici Vlade RS, ali i kada progovori, ne kaže loše – ocjenjuje Glamočak.

Stevanovićeva: Nije dobro baš sve što dođe iz Vlade!

Šefica Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kaže da ne želi da posebno komentariše kritike Igora Radojičića povodom zakona o lokalnoj samoupravi, ističući da je stvoren pogrešan pristup da poslanici vladajućih stranaka moraju da po svaku cijenu brane sve prijedloge Vlade RS.

– Ne smatram da su poslanici SNSD-a, među kojima i Radojičić, kritikovali zakon o lokalnoj samoupravi zato što ga je predložila ministarka iz DNS-a. Ja sam često javno govorila poslanicima vladajuće koalicije, prije svega onima iz SNSD-a, da ne može biti dobro sve što dođe iz Vlade RS i da je naš posao da kritikujemo i ukazujemo na propuste sa ciljem da dođemo do što boljih rješenja. U tom smislu, ne vidim zašto bi bilo neprirodno i oboriti neki zakon – kaže Stevanovićeva.

Press