Dokumentacija do koje je SIPA došla pretresom Pavlović banke 18. novembra prošle godine, dostavljena je isti dan Mladenu Bosiću kao dokazni materijal u privatnoj parnici Milorada Dodika protiv Mladena Bosića, izjavio je za RTRS advokat Goran Bubić, koji zastupa tužbu za klevetu. To je protivzakonito, kaže Bubić.

Kada je Srpska novinska agencija, pozivajući se na izvore objavila da je SIPA, u toku same rasprave na Osnovnom sudu u Banjaluci Bosiću dostavila dokumentaciju iz Pavlović banke, predsjednik SDS-a je to demantovao i najavio tužbe. Međutim, da je Bosiću ipak dokumentacija dostavljena vidljivo iz zapisnika o nastavku ročišta od tog istog dana, koji je u posjedu RTRS-a. U SRNI kažu – vjeruju svojim izvorima i ne plaše se tužbe.

Nakon napada SDS-a na SRNU, ne reaguju novinarska udrućženja, ali se zato uredništvo ove agencije pismom obratilo i OEBS-u kako bi je zaštitilo od političkih pritisaka. Sa napadom SDS-a na SRNU, na pojedinim portalima osvanulo je i takozvano pismo radnika agencije koje je nešto kasnije i demantovano.

Navodi agencije SRNA su istiniti – kaže advokat Goran Bubić i podsjeća da je nakon početka glavne rasprave 18. novembra prošle godine u sudnicu banjalučkog Osnovnog suda ušlo lice i predalo Mladenu Bosiću kreditni dosije Milorada Dodika iz Pavlović banke.

– Kasnije sam saznao, pošto je ročište bilo u 12 sati, da je SIPA tog jutra pretresala Pavlović banku. Onda se nametnuo logičan zaključak da su dokumenti do kojih je došla SIPA dotureni u privatnu parnicu, što je protivzakonito – kaže Bubić.

Lider SDS-a odgovara da je kopiju dokumentacije o Dodikovom kreditu dobio od zaposlenih u Pavlović banci. Ako su već posjedovali kreditni dosije Milorada Dodika zašto ga ranije nisu priložili u ovom procesu, a i da jesu tu nema dokaza o kriminalu – tvrdi Bubić.

– I da su dokazi postojali bili bi uloženi u predmet. Oni nisu postojali do 18. novembra, dana kada je SIPA ušla u Pavlović banku – kaže Bubić.

Umjesto odgovora Mladen Bosić optužuje advokata Gorana Bubića da je autor medijskih konstrukcija a agenciji SRNA, koja je to prva objavila, prijeti tužbama.

– Јedna od posljednjih laži je vijest da je SIPA meni dostavila dokumentaciju o kreditu koji je Milorad Dodik digao kod Pavlović banke godinu dana nakon što je kupio vilu na Dedinju. Za tužbu koju ću podnijeti protiv odgovornih za ovu laž imam nedvosmislene dokaze i svjedoke – tvrdi Bosić.

Milica Džepina, glavni i odgovornik urednik SRNE kaže da ova agencija vjeruje svojim izvorima.

– Bilo koji političar može da priča šta hoće pa tako i predsjednik SDS-a Mladen Bosić jer mi vjerujemo našim izvorima, ne bojimo se najavljene tužbe jer je SRNA dobila sve prethodne – kaže Džepina.

A ako je i Bosić govorio istinu i ako mu SIPA nije dostavila dokumentaciju, onda su prekršena pravila o privatnosti klijenta banke. U Pavlović banci uvjereni da će se vrlo brzo utvrditi šta je istina.

– To se ne smije iznositi. Nijedan dosije, nijedan papir iz tog dosije ne smije biti iznešen, niti smije biti upotrebljen u pogrešne svrhe od strane zaposlenih u banci. Banka je na putu da dođe do tog ko je imao tu dokumentaciju – kaže Ružica Јanković, direktorica Pavlović banke.

Iz Osnovnog suda u Banja Luci potvrđeno nam je da je dokumentacija o Dodikovom kreditu odbijena jer nije bila u vezi sa predmetnom paricom i nije dostavljena na vrijeme. Sud je presudio da lider SDS-a Mladen Bosić plati odštetu Miloradu Dodiku jer mu je naneo duševnu bol izjavom da je “ukrao milione”.

RTRS