Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak tokom boravka u Americi isključivo tražio da se protiv Dodika povede široka, opsežna istraga i bi taj progon trebalo da ga onemogući da bilo šta radi. To, kaže, neće oprostiti, a pomenuo je i osvetu.

Na ovu izjavu odmah je reagovao tzv. Savez za promjene. Odgovor predsjedniku Srpske poslali su iz skupštinskog hola. Poslanici opozicije izjavu predsjednika Dodika shvatili su kao poziv na linč, a da tako i misle, pokazuje njihova hitra reakcija.

Prvo su zatražili pauzu i na pola sata prekinuli zasjedanje. Zatim su iza zatvorenih vrata održali sastanak, pa na holu iznijeli svoje zaključke. Izreku koju je predsjednik Srpske citirao da se “Osveta servira hladna“, smatraju ozbiljnom prijetnjom Igoru Crnatku, ali, kako kažu, indirektno i njegovoj porodici.

Traže reagovanje policije i pravosuđa. Predsjednik Dodik odgovara – imam dokaz za sve što sam rekao o boravku Igora Crnatka u Americi.

Predsjednik Srpske je Palatu Republike iskoristio da bi uputio ozbiljnu prijetnju Igoru Crnatku, tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Tzv. SzP o svemu je obavijestio MUP i okružno tužilaštvo, a Igor Crnadak će, najavljuje Borenović, po povratku iz Brisela podnijeti krivičnu prijavu.

– Zaista neprimjereno, sramotno, ružno, to što radi prvi čovjek Republike Srpske. Pod navodnicima prvi čovjek, koji poziva na linč, likvidacije i odmazde, političkih neistomišljenika, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Krivične prijave se predsjednik Srpske ne plaši. Za izgovoreno, kaže, ima dokaze. Ponovio je da je Crnadak od međunarodnih faktora tražio podršku za opoziciju za navodnu borbu protiv kriminala i korupcije i obračun sa rukovodstvom Srpske kroz plan od pet tačaka.

– Da neko spekuliše i podmeće i kao Igor Crnadak hoda po svijetu i priča loše o Republici Srpskoj, s tom politikom se mogu složiti, a on nek izvoli i radi šta hoće, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Više od navodne prijetnje Crnatku, SDS-u je zasmetala druga Dodikova izjava. Mladen Bosić ga je, kaže, 2006. godine molio za pomoć u deblokadi sredstva u sarajevskoj Privrednoj banci, koja su bila na SDS-ovom računu.

– Tvrdeći da su to sredstva za odbranu Radovana Karadžića, da bi nakon što su na zakonski način sredstva odblokirana, Bosić izjavljivao kako Dodik koristi svoj uticaj, dodao je Dodik.

To u SDS-u nisu demantovali. Spornih 2.100.000 maraka nisu, tvrde, vlasništvo Radovana Karadžića, već SDS-a. Na račun Privredne banke ta sredstva uplaćena su, kako kažu, u montiranom procesu.

-Montiranom jer je Vrhovni sud naložio da se novac vrati SDS-u, naglasio je Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS-a.

Na skupštinskom holu riječi je bilo o istrazi u Pavlović banci. Lider NDP-a Dragan Čavić poručuje da su svi građani jednaki pred zakonom i ova istraga može biti komentarisana samo u tom smislu. Građani, kaže, ne treba da brinu – banka je stabilna, a depoziti sigurni.

RTRS