Koalicioni partneri stali su uz Milorada Dodika. Lideri Socijalista i DNS-a su, na zajedničkom sastanku koji je sazvao Petar Đokić, oštro osudili sankcije koje je američka administracija uvela predsjedniku Republike. Đokić poručuje da takva odluka samo širi već dovoljno veliki jaz među građanima Bosne i Hercegovine. Udar na Dodika je, kaže, udar na Republiku Srpsku.

“Zato što se ovde ne radi samo o Miloradu Dodiku kao o predsjedniku jedne političke stranke, već se radi o Miloradu Dodiku kao predsjedniku Republike Srpske, koga su na izborima legalno izabrali građani RS, i sankcije koje se uvode prema predsjedniku RS se shvataju i kao sankcije koje se uvode protiv Republike Srpske”, kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS.

Milorad Dodik i Marko Pavić danas su zaobišli novinare. Još juče, Dodik je tražio od ministra inostranih poslova BiH, Igora Crnatka, da proglasi Morin Kormak nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini. Poručuje da američka ambasadorka samo izvršava posljednje naredbe odlazeće američke administracije.

Za razliku od vladajuće koalicije, Crnadak se ne slaže sa tvrdnjom da su sankcije protiv Dodika udar na Republiku Srpsku. Kaže da su one samo rezultat lošeg odnosa Predsjednika Republike sa američkom administracijom, ali da ih u svakom slučaju ne podržava. Ne vidi zašto bi Kormakova bila nepoželjna osoba u BiH, kad je, kaže, sankcije odobrio Stejt Dipartment, a ne američka ambasada u Sarajevu.

“Pored toga, savjetnici Milorada Dodika morali su znati i trebali su mu reći da proglašavanje ambasadora nepoželjnim u BiH nije nadležnost Ministra inostranih poslova, nego je nadležnost Predsjedništva BiH”, ističe Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH

Crnadak poručuje da će njegovo ministarstvo nastaviti da sarađuje sa Amerikancima. Tvrdi da sankcije koje su uvedene predsjedniku Republike neće imati nikakvog uticaja na građane. Da bi najave o zabranama iz zemalja Evropske unije, koje se ovih dana provlače kroz uši mogle itekako da naškode Bosni i Hercegovini, smatraju u vladajućoj koaliciji. Zato se nadaju da ih neće biti, jer bi, poručuju, to moglo negativno da utiče na proces evropskih integracija.

ATV