Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra nedobronamjernim pismo nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića upućeno partijarhu srpskom Irineju, u kojem je naveo da je patrijarhova izjava da je “Republika Srpska utemeljena na Božjoj pravdi i istini” izazvala tobože nevjericu, zgražavanje i razočarenje.

Linta navodi da kardinal Puljić treba da zna da je Republika Srpska nastala nekoliko mjeseci prije početka rata kao izraz volje srpskog naroda da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i kao brana da spriječi ponavljanje genocida nad Srbima, a ne na zločinu, kako on navodi u pismu.

“Takođe, kardinal Puljić treba da zna da je sa prostora FBiH nasilno protjerano oko 500.000 Srba i da ih danas tamo živi oko 35.000, što je svega sedam odsto od predratnog broja”, naveo je Linta u saopštenju.

Linta je saglasan sa kardinalom Puljićem da su tokom građanskog rata u BiH stradali i katolici i muslimani i da sve žrtve treba jednako vrednovati, ali ističe da, nažalost, Tužilaštvo i Sud BiH opstruišu procesuiranje brojnih zločina nad Srbima.

Linta podsjeća Puljića da je Katolička crkva za vrijeme zločinačke tzv. NDH aktivno pomagala ustašama da sprovedu zločin genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima.

U saopštenju se napominje da su “međunarodne komisije utvrdile da je u zločinu genocida učestvovalo više od 1.500 katoličkih sveštenika, monaha i monahinja”.

“Tadašnji prvi čovjek Katoličke crkve u NDH Alojzije Stepinac praktično ništa nije učinio da spriječi zločine genocida svog sveštenstva i vjernika. Pored toga, kao predsjednik Komisije za pokršavanje aktivno je radio na pokrštavanju velikog broja pravoslavnih Srba”, navodi Linta.

Zbog toga, smatra Linta, Katolička crkva u BiH i Hrvatskoj treba da javno osudi genocid nad Srbima za vrijeme tzv. NDH i da se izvini potomcima i rođacima i čitavom srpskom narodu, kao i da odustane od procesa kanonizacije Stepinca i njegovog proglašenja za sveca.

“Na taj način Katolička crkva će značajno doprinijeti izgradnji istinskog i trajnog mira među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima”, istakao je Linta.

Hrvatski mediji su prenijeli da je nadbiskup Puljić uputio pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, u kome je izrazio “nevjericu” zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

RTRS