Naša braćo, vi se sada spremajte, prsluke sa bombama pripremajte, dosta nam je poniženja bilo, u ponosu mi ćemo da živimo. Ovim riječima džihadista, borac takozvane Islamske države, poziva bh. građane da izazovu krvoproliće, i to u video-snimku koji, moglo bi se lako pogoditi, prenosi niko drugi već famozni islamistički blog Vijesti Ummeta.

Riječ je, kako stoji u opisu, o šehidu, što fanatike koji stoje iza ozloglašenog bloga ne sprečava da ga iskoriste za huškanje na sukobe. “U Bosni su braća naša ostala, borba naša, Bosno, nije prestala. Inšalah, mi ćemo se vratiti, Bosnu ćemo krvlju svojom zaliti”, navodi puškom naoružani ratnik Islamske države na snimku koji je objavljen prije nekoliko dana na stranici Vijesti Ummeta. Riječ je o stranici koja je odlično poznata javnosti, kao i bh. vlastima, ali su mržnjom ostrašćeni fanatici, očigledno, jači od države.

Prije tri mjeseca je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio da je taj blog lociran u Džordžiji, te da je s predstavnicima francuskog MUP-a razgovarao o tome kako takve portale ukinuti. Zašto rezultata nema, juče od Mektića nismo uspjeli da saznamo, jer nam se nije javljao na pozive, niti smo odgovore na pitanja koja smo poslali dobili iz Ministarstva kojem je na čelu. Sa druge strane, prema riječima stručnjaka, poprilično je jednostavno ući u kraj ovakvim blogovima i postoji više načina da se to uradi. Vijesti Ummeta je, naime, obični blog koji se nalazi na multiblog platformi kompanije WordPress i svaka država bi u ovakvim situacijama trebalo da se obrati upravo toj kompaniji.

Ukoliko WordPress odbije gašenje sporne stranice, na šta ima pravo, drugi način je da se bh. vlasti obrate vlastima SAD putem sistema međunarodne pravne pomoći. To su dva koraka koja je, kako pojašnjavaju stručnjaci, trebalo da budu načinjena davno. “Čitava ta priča u vezi s takvim portalima i načini na koje država reaguje na sadržaje koji se na njima objavljuju su u potpunosti smiješni. Zbog čega? I pored svih priča da će se nešto uraditi po pitanju ukidanja tih portala, nije se desilo ništa”, ističe Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, rekao je juče agenciji Srna da nema sprečavanja finansiranja terorizma u BiH, te da nema akcija ni na sprečavanju propagande koju šire mnogi islamistički portali bliski Islamskoj državi i Al Kaidi. Podsjećanja radi, Vijesti Ummeta prvo su funkcionisale kao portal, iza kojeg su stajali i Facebook stranica i Twitter nalozi, a sve to je, vjerovatno zbog svirepog govora mržnje, ugašeno. Ipak, ljudi koji stoje iza svojih bolesnih ideja su neumorni, pa je huškanje i pozivanje na ubijanje nastavljeno na blogu čiji je naziv takođe Vijesti Ummeta,  a koji već mjesecima neometano radi, uprkos uvjeravanjima bh. vlasti da će se obračunati s ovim fanaticima.

NN