Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je Srni da nedavni istupi ambasadora Austrije u BiH Martina Pamera, u kojima je kritikovao političku elitu i ustavnu strukturu BiH kao prekomplikovanu, predstavlja kršenje Bečke konvencije.
“NJegov zadatak nije miješanje u unutrašnje uređenje BiH i njenih entiteta. Uostalom, `prekomplikovanu` ustavnu strukturu stvorila je međunarodna zajednica. Političku elitu bira narod na izborima, koliko god da se ona ne dopada visokom predstavniku i ambasadorima nekih zemalja, uključujući Pamera”, rekao je Štrahe.

Pamer je nedavno za portal “Vijesti.ba” rekao “da u BiH postoje ljudi koji rade na tome da se razvija sumnja u stabilnost BiH”, navodeći da najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska raspisati referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH “nije konstruktivna i ne utiče povoljno na klimu stabilnosti u BiH”.

Prema Štraheovim riječima, klima nestabilnosti je, između ostalog, posljedica izjava sličnih Pamerovoj, a djelovanje međunarodne zajednice ne dozvoljava BiH ni dvije decenije nakon građanskog rata da prodiše sopstvenim plućima.

“Pamer dolazi iz zemlje koja se diči demokratijom, pa bi trebalo da poštuje pravo naroda na referendumsko izjašnjavanje. Da iskreno vjeruje u instalaciju zvanu BiH, gospodin Pamer se ne bi plašio rezultata”, poručio je Štrahe.

SRNA