epa06676407 Austrian Vice Chancellor Heinz-Christian Strache attends a press conference following the weekly cabinet meeting at the Austrian Chancellery building in Vienna, Austria, 18 April 2018. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Poslije političkog potresa, afera “Ibica” premjestila se i na pravni teren, tako što je njen glavni akter, doskorašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe podnio državnom tužilaštvu u Beču krivičnu prijavu protiv tri lica.

Hajnc Kristijan Štrahe je krajem prošle nedjelje bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, nakon što se u javnosti pojavio video-snimak jedne večeri prije dvije godine na Ibici na kojoj je navodnoj nećaki jednoj ruskog milijardera nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i dao savjete kako to da učini uz zaobilaženje kontrolnih vlasti Austrije.

Štrahe je naveo da je podnio prijavu protiv tri lica za koje smatra da su mogući saučesnici u nastajanju video-materijala.

Ne isključuje mogućnost da su u nastajanju video-materijala učestvovale i druge osobe i kaže da očekuje da će to istraga pokazati.

Štrahe naglašava da je bio akter inscenirane situacije, u kojoj je iznio navodno samo neka razmišljanja, što je, kaže, bilo glupo i neprihvatljivo.

Međutim, ukazuje da nijednom političaru takva razmišljanja nisu strana u kojima razmišlja o sredstvima i putu da ostvari ciljeve svoje stranke.

Štrahe ističe da, za razliku od tvrdnji pojedinih medija, ne postoji dalji kompromitujući video ili audio-materijal.

– Tvrdnje da postoje scene koje me prikazuju prilikom korišćenja narkotika i seksa su apsurdne – dodao je Štrahe.

Inače, austrijski mediji su objavili da iza video-snimaka stoje bečki advokat, detektiv i jedna Letonka, vjerovatno unajmljena iz jednog eskort servisa.

RTS